7 millió dolláros kártérítést kapott egy nemi erőszak áldozata az Airbnb-től

FRA - AIRBNB ILLUSTRATION airbnb location immobiliere economie rouge logo airbnb loue loué louer locations immobiličre habitat habitats clef clefs particulier entre particuliers Horizontal LOGO
Illustrative image of AIRBNB, with a keyring in the foreground. Excideuil. Dordogne. France. December 11, 2020. Photograph by Romain Longieras / Hans Lucas. Image d illustration de AIRBNB, avec un trousseau de clef au premier plan. Excideuil. Dordogne. France. 11 decembre 2020. Photographie de Romain Longieras / Hans Lucas. (Photo by Romain Longieras / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Hatalmas kártérítést kapott az Airbnb-től egy ausztrál nő, akit egy rajtuk keresztül kiadott New York-i lakásban erőszakoltak meg. A cég gyakran fizet ki hatalmas összegeket azért, hogy a rájuk negatív fényt vető ügyekből minél kevesebb kerüljön a nyilvánosság elé - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Egy akkor 29 éves ausztrál nőt 2016. január elsején megerőszakoltak egy New York-i Airbnb-ben. Egy friss nyomozás szerint a nő 7 millió dolláros (2 milliárd forintos) kártérítést kapott, és azt is meghatározták, hogy

nem beszélhet az ügyről nyilvánosan, nem perelheti be az Airbnb-t, és nem utalhat arra, hogy a cég félelős vagy szerepe volt a támadásban.

A Bloomberg Businessweek nyomozása szerint az ügyben egy olyan akciócsoport járt el, ami katasztrófa után tesz rendet.

Ebben az esetben az áldozatot elhelyezték egy másik hotelben, az édesanyját is az Egyesült Államokba repítették Ausztráliából, hogy vele legyen, majd ketten együtt utaztak haza. Mindennek a költségét az akciócsoport állta.

Állítólag ez volt a legnagyobb kártérítés, amit az Airbnb valaha kifizetett,

pedig rendszeresek az olyan esetek, amikor több millió dollárt kell kiutalniuk az ügyfeleiknek, és olyan ügyeket is titokban tartanak, amelyek negatív fényt vetnének a cégre. Rendszeresen kártérítik például a bérbeadókat is, akiknek a lakásában kárt okoztak a bérlők.

A Guardian megkérdezte az Airbnb-t az ügyről, ők tagadták, hogy megpróbálták volna eltitkolni az ügyet. A lap megkereste az áldozatot is, ő nem akart nyilatkozni.

A gyanúsított, aki a bérelt lakás fürdőszobájában támadta meg a nőt egy késsel, jelenleg előzetes letartóztatásban van a tárgyalásáig.