Ukrajnában fokozatosan lassul a járvány terjedése, stabilizálódni látszik a fertőzöttek száma. Az ortodox naptár szerinti Szentháromság háromnapos ünnepe után, keddre, kevesebb mint háromszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma pedig öttel haladta meg az előző napit.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 296 új esettel 2 230 142-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 27-tel kevesebb a megelőző napiénál. Az új fertőzöttek alacsony számának oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek.

Ukrajnában fokozatosan lassul a járvány terjedése, stabilizálódni látszik a fertőzöttek számaForrás: AFP/NurPhoto/Maxym Marusenko

A halálos áldozatok száma is viszonylag alacsony volt, keddre 21-en haltak meg, míg az előző napon 16-an, az azt megelőzőn pedig 24-en. A járvány kitörése óta az új típusú koronavírus okozta Covid 19 betegség szövődményeiben elhunytak száma mostanra 52 053-ra emelkedett.

Eddig 2 152 969-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint nyolcszázan, így az aktív betegek száma tovább csökkent 554-gyel, 25 120-ra. Kórházba 318 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 375 volt. A legtöbb új beteget, 87-et, megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az Egyesült Államoktól kaphatnak vakcinát

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 732 613-an kapták meg valamelyik védőoltás első, 362 847-en pedig a második dózisát is. A hétfői munkaszüneti napon mindössze 8966 embert oltottak be Ukrajnában.

A TSZN ukrán hírtelevízió beszámolt arról, hogy Ukrajna is szerepel azon a több mint 30 országot tartalmazó listán, amelynek alapján az Egyesült Államok koronavírus elleni vakcinát készül adni a saját tartalékából. Tizennégy millió dózist osztanak szét a felsorolt országok között, de egyelőre még nem ismertek a részletek, azaz hogy Ukrajna mennyi oltóanyagot kap és mikor érkezik a szállítmány.

Viktor Doszenko, az ukrán tudományos akadémia fiziológiai intézete általános és molekuláris patofiziológiai tanszékének vezetője az Obozrevatyel hírportálnak adott, kedden megjelent interjújában hangsúlyozta, hogy a második dózist is ugyanabból az oltóanyagból tanácsos felvenni, mint az elsőt, mert így garantált a védettség a megbetegedéssel szemben. Kifejtette, hogy még sehol a világon nem ellenőrizték, mennyire nyújt védettséget az, ha különböző vakcinákat kombinálnak. Nem kizárt, hogy igen, de ez még nem bizonyított - tette hozzá.