A Tűzfalcsoport felhívja rá a figyelmet: a „függetlenobjektív" újságírás hierarchiájában a piramis tetején az angolszász hírcsatornák, így a brit BBC és az amerikai CNN állnak. Az viszont mára köztudottá vált, hogy ez csupán egy mítosz, amit ezek a nagy médiacégek látatni akarnak saját magukról. Aki a hitelességüket megkérdőjelezi, azt elmebetegnek állítják be: láthattuk, mi történt Donald Trumppal. A volt amerikai elnök hivatali idejének négy éve alatt folyamatos hadban állt az általa „fake news" médiának nevezett baloldali, fősodratú sajtóval. Mégis ki merte mondani az igazságot, hogy ezek a sajtóorgánumok tulajdonképpen bármit mondhatnak, a többség nem mer ellentmondani nekik. A Tűzfalcsoport cikksorozatának második részében lerántja a leplet a morális felsőbbrendűség-érzetükben „lubickoló", erkölcsi hullákról a „függetlenobjektív" médiumoknál.

Családban marad

Akinek van testvére, ráadásul jó kapcsolatot is ápolnak, az bizonyára úgy véli, bármit megtenne érte. Mégis, az embernek van saját morális meggyőződése és mércéje. Ha például a testvére felhívja, hogy megölt valakit és segíteni kéne elásni az illetőt, valószínűleg nem rohan egyből az ásóért, hanem megpróbálja meggyőzni, hogy adja fel magát a hatóságoknak. A jelen cikkből azonban látni fogják, hogy az erkölcsi korlátok nem mindenkit zavarnak, ha a családtagjáról van szó...

Adott egy befolyásos amerikai testvérpár: Andrew Cuomo politikus, New York állam demokrata kormányzója, míg testvére, Chris Cuomo a baloldali, demokrata kötődésű CNN műsorvezetője.

Andrew Cuomo és Chris CuomoForrás: Getty Images via AFP/2018 Getty Images/Dia Dipasupil

A korábbi New York-i kormányzó, Mario Cuomo fiai sokra vitték, talán éppen azért, mert segítették egymás karrierjét. Ezzel alapvetően nem lenne probléma, sőt: természetes, hogy az ember segíteni szeretne a testvérének. A gond azzal van, ha ez a segítség abban nyilvánul meg, hogy tanácsokat ad, hogyan ússzon meg a bátyja egy szexuális zaklatási botrányt...

Történt ugyanis, hogy 2020 decemberében Andrew Cuomo stábjának egyik korábbi tagja, Lindsey Boylan arról posztolt a Twitteren, hogy a kormányzó éveken át szexuálisan zaklatta őt, többek között akarata ellenére megcsókolta, illetve azt mondta neki, hogy játsszanak vetkőzős pókert.

Arról is írt, tudja, hogy nem ő az egyetlen nő, akit zaklatás ért a munkahelyén Cuomo részéről. Idén február végén csatlakozott hozzá a 25 éves Charlotte Bennett, aki szintén azzal vádolta meg a demokrata politikust, hogy szexuálisan zaklatta. Cuomo a szexuális életéről faggatta a fiatal hölgyet, egy beosztottját, és azt tudakolta tőle, hogy lefekszik-e idősebb férfiakkal (Andrew Cuomo 63 éves). Bennettet pár nappal azután bocsátották el, hogy a zaklatásról beszámolt a kormányzó kabinetfőnökének, Jill DesRosiersnek. 2021. március végére összesen már kilenc nő vádolta szexuális zaklatással Andrew Cuomót. 

New York demokrata kormányzójának a szexuális zaklatási botrányairól az Origo itt és itt számolt be részletesen.

A politikus nem hallgathatott tovább, ezért bocsánatot kért, mondván: ő tulajdonképpen csak viccelődött, ezt „érhették félre" szexuális zaklatásként. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy ő nem hibázott, csak mások túl érzékenyek. Noha komolyabb vádakat is megfogalmaztak ellene, mint a rossz humorérzék, továbbra is mindent tagadott. Mivel több demokrata politikus is nyomást gyakorolt rá, beleegyezett, hogy független vizsgálatot indítsanak. Valószínűleg nincs azonban tisztában a függetlenség fogalmával, mivel egy általa választott volt bírónőt bízott meg a nyomozás lebonyolításával. Párttársai azonnal jelezték elégedetlenségüket, ezért már másnap úgy döntött, hogy az államügyész folytassa le a vizsgálatot. Ezután egyszerűen csak úgy tett, mintha semmi sem történt volna, csak folytatta a munkáját. A tanácsot a testvérétől kapta.

Chris Cuomo a CNN műsorvezetője, nem mellesleg pedig jogász. Talán éppen ezért is fordulhatott hozzá testvére, Andrew, mikor szexuális zaklatás vádja érte. A fivérek közötti jó kapcsolatot nemcsak az mutatja, hogy tartják egymás hátát: a kormányzó amiatt is bajba került, hogy 2020 tavaszánmikor nem volt elegendő számú koronavírusteszt, arra utasította a hatóságokat, hogy Christ és családját részesítsék előnyben a tesztelésnél. 

Úgy fest, hogy a Cuomo testvérek egyébként minden botrányt megúsznak. A kiemelt figyelemben részesülő Chris tesztje 2020. március 31-én lett pozitív, amelyről természetesen egyből tudósítani kezdett. 2020. április 12-én azonban, tehát nem egészen két héttel azután, hogy diagnosztizálták a koronavírussal, egy biciklis az otthonától 25 kilométerre fekvő városban látta, egy építkezési területen. Mikor másnap egy műsorban megkérdezték errőlúgy tett, mintha csak a háza előtt kapták volna rajta, hogy megszegi a karanténszabályokat. Bevallotta, hogy csak 60 órája nem tapasztalt magán tüneteket 72 óra helyett, senki sem szidta meg azért, hogy potenciálisan veszélyeztetett másokat. Neki szabad, ugyebár...

A szexuális zaklatás vádjával kapcsolatos kommunikációhoz Chris Cuomo adott tanácsokat bátyja stábtagjainak, többek között a „cancel culture-t" (vagyis az „eltörlés kultúráját") emlegetve azt mondta neki, hogy  ne mondjon le tisztségéről. Mivel erre a tényre fény derült, kénytelen volt a műsorában, a CNN csatornán futó Cuomo Prime Time-ban tisztázni a kérdést. Bevallotta, hogy tanácsokat adott a stábnak, a kommunikációs csapatnak és bátyja ügyvédeinek. Elmondta, hogy a családjához mindig nagyon hűséges, és ők számára az első helyen állnak, ezt követi csak a munka. Ezzel, mint korábban írtuk, nem lenne probléma, ha nem egy politikusról és egy befolyásos újságíróról lenne szó, hiszen mindketten hatással vannak a közvéleményre. Bocsánatot kért kollégáitól, akiknek kellemetlenséget okozott tettével, és megígérte, hogy soha többet nem fog előfordulni. A CNN hivatalos közleményben tudatta, hogy a zaklatási botrányról sem a képernyőn nem fog tudósítani Chris Cuomo, sem a színfalak mögött nem kérik ki a véleményét róla, hiszen „ő maga mondta, hogy nem tudna objektív lenni". Hát igen, a jó öreg objektivitás, az sokat számít. Vagy mégsem?

Chris CuomoForrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Dimitrios Kambouris

A CNN-nél nem jár negatív következményekkel a nepotizmus

Hiába nyilatkozta ugyanis a CNN műsorvezetője, hogy sosem próbálta „befolyásolni a képet, amit a csatorna mutat" a testvéréről, hiszen ennek ellenkezőjére számtalan videó létezik bizonyítékul. A koronavírus-járvány idején ugyanis legalább tíz alkalommal készített interjút a kormányzóval. Noha 2013-ban, mikor csatlakozott a CNN csapatához, megtiltották neki, hogy Andrewt kérdezze a műsorában, 2020 elején ezt a tilalmat feloldották.  Az eredmény: gusztustalanul nyálas, függetlenséget és objektivitást nyomokban sem tartalmazó interjúk.  Mennyire objektív, mikor az egyik legnézettebb csatornán a kormányzót a saját testvére az ország legjobb politikusának kiáltja ki, ugye? Pláne úgy, hogy New Yorkban szedte az egyik legtöbb áldozatot a koronavírus-járvány, különösen az idősotthonokban, melyek lezárását Cuomo rendelte el.

„Kormányzó, jó arra emlékeztetni az embereket, hogy legalább annyira kezdik megszeretni, ahogy én szerettem egész életemben, mindezt amiatt, amilyen elkötelezettséggel végzi a munkáját, és amit az emberekért tesz. Nekem ez számít a legtöbbet Önben, és annyira szeretem. Köszönöm, hogy eljött a műsorba és köszönöm, hogy tartja bennem a lelket." Ez nem egy, a Tűzfalcsoport által kitalált szöveg, hanem konkrét idézet a CNN 2020. április 8-i műsorából, melyben láthatóan az egekbe magasztalta testvérét Chris Cuomo.

A CNN ugyan elítélte, hogy Chris Cuomo tanácsokat adott a bátyjának, de nem terveznek semmilyen szankciót vagy következményt alkalmazni a műsorvezetővel szemben. A szavakat nem követik tettek. Éppen ezért mondhatjuk, hogy csak üres hablaty az egész: magasról tesznek rá, hogy majdnem egy tucat nőt zaklatott a kormányzó, hiszen neki szabad. Mert ő baloldali politikus. 

Ennyit a függetlenobjektív CNN-ről.

Arról pedig, hogy Andrew Cuomo hogyan kezelte félre a járványt, eltitkolva a halálos áldozatok durván felét, itt írtunk.