A mentőegységek töretlenül keresik a Miamiban összedőlt emeletes ház romjai alatt rekedt embereket, eddig kilenc holttestet sikerült kiszabadítani, de még mindig százötven felett van az eltűntek száma. A kutatás már csütörtök óta zajlik - írja a BBC.

Még mindig több mint 150 embert keresnek a csütörtök hajnalban összeomlott épületszárny romjai alatt. A katasztrófában eddig biztosan kilenc ember halt meg. Eddig nyolc áldozatot sikerült azonosítani.

A mentőegységek még vasárnap is hangsúlyozták, hogy reménykednek, hogy további túlélőket sikerül megmenteniük. A mentéshez Izraelből és Mexikóból is csatlakoztak. A mentés nagyban megnehezíti, hogy az épület, illetve a romok továbbra is nagyon instabilak. Ráadásul pénteken az épület negyedik emeltén tűz is keletkezett, amit szintén nehezítette a mentést - írja a 7News Miami. 

A tüzet csak szombatra sikerült megfékezni.

A rendőrség járőrözik a vizen, miközben a mentőegységek a Champlain Towers South társasház épületében tűlélők után kutatnak 2021. június 27-énForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

A tűzoltók ástak egy 40 méter hosszú, és 12 méter mély árkot, és innen próbálják meg felkutatni azokat a helyeket, ahol túlélők rekedhettek.

Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, de egy pillanatig, se adjuk fel - mondta Alan Cominsky, a Miami-Dade tűzoltóparancsnoka.

Csapataink megállás nélkül dolgoznak, mindent megtesznek, minden területet átkutatnak, hátha találnak még túlélőket - idézta a BBC a tűzoltó parancsnokot.

A kutató- és mentőcsoportok lehetséges túlélőket keresnek a részben összeomlott 12 emeletes Champlain Towers déli társasház épületében 2021. június 27-én a floridai Surfside-benForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

Vasárnap éjjel kilenc ember halálát megerősítik, 152 embert továbbra is keresnek és 134 azon emberek száma akiket vagy kimentettek, vagy szerencsésen megmenekültek - közölték a hatóságok.

Keresés MiamibanForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

Levine Cava polgármester szerint az áldizatok azonosítás rendkívül nehéz. DNS-tesztekre fogunk támaszkodni, ezért a családtagoktól már be is gyűjtöttük a mintákat.Ez lehetővé teszik, hogy már a helyszínen gyors DNS teszet végezzünk a megtalált testeken - idézte a polgármestert a 7News Miami.

A tisztviselők eddig nyolc áldozatot neveztek meg: Leon Oliwkowicz (80), Luis Bermudez (26), Ortiz Anna (46), Christina Beatriz Elvira (74), Gladys Lozano (79) és férje, Antonio (83); Stacie Fang, 54; és Manuel LaFont, szintén 54 éves.

Fang asszony 15 éves fiát élve húzták ki a romokból.

A rokonok, barátok megosztották a jelenleg is keresett szeretteik fotóit, ezek at a 7News Miami is megosztotta egy cikkben.

Egy nő imádkozik a képek előtt az épület összeomlásának áldozatainak rögtönzött emlékművénél, a floridai Surfside-ben, Miami Beachtől északra, 2021 június 27-én történt baleset helyszínénForrás: AFP/Chandan Khanna

A 12 emeletes, 136 lakásos épületben, csütörtökön 55 lakás semmisült meg. Barry Cohen, még ágyban volt az épület másik szárnyában amikor a tragédia történt. Mennydörgésnek hallatszott, a feleségemmel kirohantunk az erkélyre, úgy nézett ki, mintha bomba robbant volna - mesélte a férfi a BBC-nek.

Amikor kinyitottuk az ajtót nem volt ott az épület, csak egy halom rom - mondta Barry Cohe.

Eddig még nem sikerült biztosan megállapítani, hogy mi okozhatta az épület egyik részének leomlását, de felmerült, a gondatlan építés lehetősége is a Fox News szerint. Illetve egy 2018-as mérnöki jelentés szerint a 12 emeletes tengerparti Champlain Towers ház kialakításánál nem volt megfelelő a vízelvezetés. Az átvizsgálása során számos hibát fedeztek fel. Többek között a medence falának jeletnős szerkezeti károsodását, illetve, hogy a garázsban az oszlopokon és gerendákon nagyon sok repedést is felfedeztek.

Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

Egy korábbi tanulmány pedig arról írt, hogy az épület 1990 óta süllyedt -írja az USA Today. A tanulmány szerzője, Shimon Wdowinski, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kutatásuknak akkor nem az volt a célja, hogy megállapítsák, biztonságos-e a ház. A floridai egyetem Föld és Környezet Tanszékének professzora azt is kiemelte, hogy a süllyedés azóta gyorsulhatott és lassulhatott is.

Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

Az épületet újrahasznosított vizes élőhelyeken építették, ami a szakértők szerint mindig aggodalomra ad okot, mivel az alatta lévő föld idővel tömörödhet, ami váltásokhoz vezet.