Szerdán Donald Trump volt amerikai elnök bejelentette, hogy pert indít a Facebook, a Twitter és a Google ellen. Trump szerint a szövetségi kommunikációs tisztességről szóló törvény 230. cikk hatálya alá esve a techóriások gyakorlatilag mentesülnek minden jogi felelősség alól – írta a Fox News.

A volt elnök indítja a csoportos keresetet, melyben ő lesz a fő felperes. Azt mondja, hogy a techcégek cenzúrázták őt. A legnagyobb közösségi oldalak még januárban blokkolták az elnök hozzáférését a saját oldalaihoz a Capitoliumban történt zavargások után. 

Azért állok ma reggel önök előtt, hogy bejelentsek egy nagyon fontos fejleményt a szabadságunk és a szólásszabadságunk szempontjából."  – mondta Trump.

2021 július 7-én Donald Trump volt amerikai elnök a New Jersey állambeli Bedminsterben tartott sajtótájékoztatót, ahol bejelentette, hogy pert indít a Facebook, a Google és a Twitter, illetve azok vezetői ellenForrás: AP Photo/Seth Wenig

Az America First politikai intézettel közösen, mint a csoportos kereset vezető képviselője, nagyszabású csoportos keresetet nyújtok be a nagy technológiai óriások, köztük a Facebook, a Google és a Twitter, valamint azok vezérigazgatói ellen."  – hangsúlyozta a volt elnök.

Donald Trump egykori elnök szerint a technológiai óriások teljesen „elszabadultak". Erre szerinte a legjobb bizonyíték az, hogy az Amerikai Egyesült Államok hivatalban levő elnökét kitiltották az oldalaikról a techcégek.

A januári Capitoliumi zavargásokat követően a techcégek sorra törölték az akkor még hivatalban levő amerikai elnökötForrás: AFP/Denis Charlet

„Ha velem megtehetik, akkor bárkivel megtehetik" – jegyezte meg Trump. 

A republikánusok és Trump azt állítják, hogy ezek a techcégek igazságtalanul cenzúrázzák a konzervatív embereket. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy számos diktátor a mai napig szabadon posztolhat a Twitteren. Trump azt mondja, hiába magáncégekről van szó, a szövetségi kommunikációs tisztességről szóló törvény 230. cikk hatályába lépése óta nem lehet őket felelősségre vonni.

A per bejelentésével egy időben a Kongresszusban a Képviselőház igazságügyi bizottságának a republikánus tagjai összeállítottak egy tervet, amely a techóriások versenyét szabályozná és a cenzúrával kapcsolatosan felmerült problémákat kezelné.

A trösztellenes tervezet értelmében fel kívánnak lépni a techvállalatok ellen, akár a feldarabolásuk árán is, mivel sok esetben ezek a vállalatok piaci monopóliumot élveznek és igazságtalanul visszaélnek a hatalmukkal.