Több ház összeomlott a heves esőzések miatt Németországban, 45-en meghaltak

áradás Észak-Rajna-Vesztfália
14 July 2021, North Rhine-Westphalia, Aachen: A boat of the German Life Saving Association (DLRG) is underway during high water. Photo: Ralf Roeger/dmp Press/dpa (Photo by RALF ROEGER / dmp Press / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Heves esőzés és árvíz miatt összeomlott több ház a németországi Schuld településen csütörtökön kora reggel, sokan eltűntek. A térség két járását sújtó természeti katasztrófában eddig legalább 45 ember halt meg.
Vágólapra másolva!

A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint az ország nyugati részén, Bonn térségében fekvő kistelepülésen

hat épület omlott össze és további 25 rogyadozik.

- mondta egy rendőrségi szóvivő az SWR-nek.

A BBC legalább33 halottról ír, emellett hatan Belgiumban is meghaltak.

A Die Welt hírtelevízió jelentése szerint a rendőrség úgy tudja, hogy

az eltűntek többnyire a házuk tetejére menekültek, és az épület összeomlott alattuk,

vagy már a tetőig sem jutottak el a Schuldon végigkanyargó folyó, az Ahr áradásában.

Több járásban katasztrófahelyzetet hirdettek

Az Ahr mentén máshol is életveszélyes állapotok alakultak ki, az árvíz több falut elzárt a külvilágtól. A környékre - Ahrweiler járásba és a szomszédos Euskirchen járásba - több tartományból helikoptereket irányítottak a bajba jutottak mentésére.

Legalább ötvenen várják a segítséget házak tetején vesztegelve.

Az ARD országos köztelevízió hírportálján az euskircheni közigazgatási hivatalra hivatkozva azt jelentette, Ahrweilerben legalább 19-en, a és a szomszédos Euskirchenben legalább nyolcan haltak meg.

A napok óta zuhogó, özönvízszerű eső Németország nyugati részén máshol is katasztrófát okozott. Különösen súlyos a helyzet a Wupper folyó mentén. Árvíz pusztít a többi között a régió egyik legnagyobb városában, Wuppertalban. Ott számos épület mellett a városháza pincéjét is elöntötte a medréből kilépett folyó, ezért a mentést irányító válságstáb már szerda este kiköltözött az épületből. Több településen a hatóságok azt kérik a folyóparton lakó emberektől, hogy sürgősen hagyják el otthonukat és keressenek biztos menedéket.

Schuld településen néhány házat már csónakkal sem lehet megközelíteni.

Több járásban katasztrófahelyzetet hirdettek. Egy tűzoltó szerdán, egy másik csütörtök éjjel meghalt a mentési munkálatokban.

Továbbra is számolni kell özönvízszerű esőzésekkel

A hosszan tartó heves esőzés áramkimaradásokat, jelentős károkat és közlekedési fennakadásokat is okozott.

A Westnetz hálózatüzemeltető társaság csütörtök délelőtti adatai szerint

Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban legalább kétszázezren maradtak áram nélkül,

mert vízbetörés vagy annak veszélye miatt le kellett kapcsolni transzformátorállomásokat. A Deutsche Bahn vasúttársaság csütörtöki figyelmeztetése szerint érdemes egész Észak-Rajna-Vesztfáliát elkerülni, ahol több épületet és autót is elsodort a víz.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik. Az ország nagy részén továbbra is számolni kell azzal, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A szolgálat pincék és utcák elöntésére, patakok és folyók magas vízállására, földcsuszamlásokra és helyenként villámcsapás okozta károkra figyelmeztette Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány lakosságát. A legnehezebb időszak csütörtök estig tarthat.