Már 17-en fertőződtek meg a vírus delta variánsával Ukrajnában

Ukrajna koronavírus Kijev
Two elderly women in protective masks walk past the Kiev Pechersk Lavra in Kiev. Ukraine, Wednesday, July 14, 2021. In Kiev, 165 cases of coronavirus were recorded per day. The number of vaccinated per day in Ukraine has exceeded 101 thousand. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto) (Photo by Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Romlik a járványhelyzet Ukrajnában, hivatalosan már 17-en fertőződtek meg a koronavírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsával - közölte Ihor Kuzin országos tisztifőorvos az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.
Vágólapra másolva!

A tisztségviselő kifejtette, hogy a delta variánst eddig hét betegnél azonosították Kijevben, szintén hétnél Kárpátalján és háromnál a nyugat-ukrajnai Lviv megyében. A héten egyikük Kijevben belehalt a fertőzés szövődményeibe. Az UNIAN hírügynökség értesülése szerint egy orvosról van szó, aki az utóbbi időben nem járt külföldön.

Ukrajna egésze még zöld besorolásban van

A tisztifőorvos szerint

amíg viszont még viszonylag alacsony az új megfertőződések aránya, az oltási kampány felgyorsítására kell az időt kihasználni. Hozzátette: a fővárosban, Kijevben, valamint a keleti országrészben, Harkiv és Luhanszk megyében már most olyan tendenciák mutatkoznak a járvány terjedésében, amelyek szigorítást tesznek szükségessé.

Már 17 betegnél mutatták ki a delta-varriánst Ukrajnában (illusztráció) Forrás: NurPhoto via AFP/Danil Shamkin/NurPhoto/Danil Shamkin

Jelenleg Ukrajna egésze még a járványhelyzet szerinti legenyhébb, zöld besorolásban van. Az egészségügyi tárca egyelőre nem tervezi a nyilvános zárt helyeken kötelező maszkviselés eltörlését még a beoltottak számára sem, és nem kizárt, hogy hamarosan bizonyos helyeken, rendezvényeken kötelezővé teszik az oltási igazolásokat is - jelezte a tisztifőorvos.

Gyorsult a járvány terjedése

A kormány a szerdai ülésén határozatot hozott arról, hogy az év végéig fokozatosan gyorsítani kell az oltási kampányt, és szeptembertől több mint nyolcmillió oltást kell beadni havonta. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta 3 350 502-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 874 958-an a második dózisát is, azaz összesen eddig 5 225 458 oltást adtak be öt hónap alatt.

Szerdán 143 534 embert oltottak be

a mintegy 42 millió lakosú országban.

A kabinet döntött arról is, hogy ha a zöld besorolásnál súlyosabb kategóriába kerül egy régió, az ottani oktatási intézményekben csakis akkor folytatódhat az oktatás a szokásos módon, ha a tanári kar legalább nyolcvan százaléka be van oltva. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter csütörtökön nem zárta ki, hogy ezt kiterjeszthetik vállalatokra is.

Ukrajnában csütörtökre ismét tovább gyorsult a járvány terjedése: a hivatalos adatok szerint az elmúlt napon 846-tal 2 250 907-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A növekmény csaknem 130-cal haladta meg a megelőző napiét. A halálos áldozatok száma 25-tel 52 916-ra emelkedett, míg egy nappal korábban 15-en haltak meg. Eddig 2 185 849-en gyógyultak meg, ugyanakkor az aktív betegek száma tovább nőtt, több mint háromszázzal 12 142-re.