A tálibok elkezdtek minden irányból betörni Kabulba

Herát, 2021. augusztus 14.
Tálib harcosok utaznak egy teherautó platóján Herát belvárosában 2021. augusztus 14-én. A lázadók immár az ország északi, nyugati és déli részének nagy területeit, összességében az ország területének kétharmadát elfoglalták roha
Herát, 2021. augusztus 14. Tálib harcosok utaznak egy teherautó platóján Herát belvárosában 2021. augusztus 14-én. A lázadók immár az ország északi, nyugati és déli részének nagy területeit, összességében az ország területének kétharmadát elfoglalták rohamtempójú offenzívájukban, amely májusban, az amerikai erők kivonásával párhuzamosan kezdődött el. Az amerikai erők teljes kivonásáig kevesebb, mint három hét van hátra. MTI/AP/Hamed Sarfarazi
Vágólapra másolva!
Az afganisztáni tálib lázadók elkezdtek minden irányból betörni Kabulba - közölte vasárnap az afgán belügyminisztérium, az elnöki hivatal azonban cáfolta ezt.
Vágólapra másolva!

A tálibok a dohai tárgyalásokon részt vevő küldöttségének vezetője pedig azt közölte:

utasították harcosaikat, hogy Kabulban ne alkalmazzanak erőszakot,

tegyék lehetővé a biztonságos távozás lehetőségét mindenkinek, aki ki akar jutni az országból, a nőket pedig arra kérik, hogy menjenek a kijelölt védett övezetek valamelyikébe.

Tálib harcosok utaznak egy teherautó platóján Herát belvárosában augusztus 14-én Forrás: MTI/AP/Hamed Sarfarazi

A kabuli amerikai nagykövetség alkalmazottai közül

kevesebb mint ötven egyelőre a szolgálati helyén marad, de a kabuli repülőtérről látják el feladatukat,

nem pedig a nagykövetségi épületből - közölte egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő. Washington arra kérte a többi külföldi ország ottani külképviseletét is, hogy csak nagyon korlátozott számú személyzettel működjenek, és biztonságos helyen.

Egy NATO-tisztségviselő pedig azt közölte, hogy az Európai Unió helyi képviseletének több alkalmazottját egy meg nem nevezett biztonságosabb helyre szállították.