Boris Johnson: Nem szabad egyoldalúan elismerni a tálibokat Afganisztán kormányaként

politics pandemic Horizontal PARLIAMENT PARLIAMENTARY SESSION CORONAVIRUS COVID-19
Boris Johnson
Vágólapra másolva!
A nyugati országoknak nem szabad egyoldalúan elismerni a tálibokat Afganisztán kormányaként, hanem egységesen kell fellépniük - jelentette ki vasárnap Boris Johnson brit kormányfő.
Vágólapra másolva!

A brit miniszterelnök világossá tette, hogy Afganisztánnak nagyon rövid időn belül új vezetése lesz, de a nyugati országoknak az ENSZ-en és a NATO-n keresztül együtt kell működniük, és világossá kell tenni, hogy bárki vezeti is Afganisztánt, az ország nem lehet a terrorizmus melegágya.

Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok járőröznek az afganisztáni fővárostól, Kabultól délre fekvő Kandahárban Forrás: MTI/EPA/-

Johnson nagyon nehéznek nevezte a kialakult helyzetet, és tudatta, hogy kormánya számára most az az elsődleges, hogy minél előbb a lehető legtöbb brit állampolgárt és az őket segítő helyieket biztonságban lehessen tudni.

A tálibok az amerikai és nemzetközi erők végső kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben szélsebesen foglalták el az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül; a legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást. Vasárnap bevonultak Kabulba is. Asraf Gáni afgán elnök napközben elhagyta az országot.