Donald Trump volt amerikai elnök felszólította utódját, Joe Bident, hogy "megszégyenülve mondjon le" pozíciójáról az afganisztáni kivonulás kezelése és egyéb ügyek miatt.

Trump, helyi idő szerint vasárnap megjelent közleményében úgy fogalmazott: 

Itt az ideje, hogy Joe Biden megszégyenülve lemondjon az Afganisztánban történtek, a hatalmas Covid-hullámok, a határon bekövetkezett katasztrófahelyzet, az energiafüggőség lerombolása és a megbénult gazdasági helyzet miatt. 

Azt is mondta, az afganisztáni kivonulás sokkal különbözőbb és sokkal sikeresebb lett volna, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke. 

Amit Joe Biden művelt Afganisztánnal, az az amerikai történelem egyik legnagyobb veresége lesz 

- fogalmazott közleményében Trump.

Donald TrumpForrás: MTI/EPA/Pool/Al Drago

Mike Pence volt amerikai alelnök a Twitteren nyilvánosságra hozott közleményében bírálta a jelenlegi adminisztrációt a kialakult afganisztáni helyzet miatt. 

A Biden-adminisztráció katasztrofális kivonulása Afganisztánból meggyalázza azoknak a hős amerikaiaknak az emlékét, akik az életüket adták, és mindazokét, akik bátran szolgáltak ott a szabadság védelmében az elmúlt 20 évben. Isten áldja csapatainkat és szövetségeseinket ebben a sötét órában 

- fogalmazott Pence.

Kandahár, 2021. augusztus 14. Tálib zászló lobog a délnyugat-afganisztáni Kandahárban, Afganisztán második legnépesebb városában 2021. augusztus 14-énForrás: MTI/EPA/-

John Bolton, Trump volt elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) arról beszélt, hogy szerinte Afganisztán a tálib hatalomátvétel következtében a 15. századba fog visszazuhanni. Az iszlamista tálib mozgalom "középkori, vallási fanatizmust követő" csoport, amelynek nem áll érdekében együttműködni a nemzetközi közösséggel.

Bolton úgy vélte, az afganisztáni tálibok hamarosan újra iszlamista terrorszervezeteknek fognak védelmet nyújtani. Trump egykori tanácsadója szerint a tálib hatalomátvétel az amerikai vezetés katasztrofális csődje.