Egy nemrég elfogadott törvény szerint az iskoláskorúak mellett az óvodásokat is oktatják majd a szexualitásról. A 2022-es tanévtől kezdve már az óvodában megkezdik a szexuális nevelést Illinois államban. J.B. Pritzker kormányzó pénteken írta alá a szenátus által is elfogadott 818-as törvényt, amely korszerűsíti a szexuális oktatással és neveléssel kapcsolatos szabályokat. Az intézkedés továbbá megköveteli, hogy 2022 augusztusáig az illinois-i Oktatási Tanács biztosítsa a szexuális neveléshez kapcsolódó minden feltételt az iskolák számára - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A törvény kimondja, hogy a tanterv illeszkedik a Nemzeti Szexualitásról szóló Oktatási Szabványokhoz, amit az Egyesült Államok Szexuális Tájékoztatási és Oktatási Tanácsa (SIECUS) dolgozott ki. A szabványok közé tartoznak a nemi kifejezések, a különböző családok, a szexuális kizsákmányolás és a szexuális bántalmazás meghatározása. 

A törvény értelmében már óvodásoknak is tartanak szexuális felvilágosítást (illusztráció)Forrás: Shutterstock

A törvény értelmében már az óvodáskorúaknál elkezdik a szexuális oktatást. Az iskoláskorú, 3-5. osztályos gyerekeket az anatómiáról, a nemi identitásról és a szexuális irányultságokról tanítják majd. Később, 6-8. osztályig megismerkedhetnek a szex különböző típusaival, a szexuális kizsákmányolással és az emberkereskedelemmel, illetve annak fajtáival. 9-10. évfolyamban a reprodukciós jogok történetéről tanulhatnak a kiskorú diákok. A reprodukciós jogok értelmében a nők szabadon dönthetnek minden, a testükkel kapcsolatos változásról, többek között a gyermekvállalásról is, vagyis ennek értelmében mindenki korlátozások nélkül vehetné igénybe például az abortuszt. A 11-12. osztályokat pedig a szexuális kapcsolatokról és az abban rejlő kiváltságokról oktatják majd a tervek szerint.

 Avery Bourn, Illinois államának republikánus képviselője úgy véli, hiba volt a tantervet összehangolni nem kormányzati szervezetek szexuális és nevelési szabályaival. Minden felhatalmazást átruháztunk egy később sem elszámoltatható csoportra, amely bármelyik pillanatban megváltoztathatja ezeket a szabályokat, állami vagy iskolai szintű kontroll és hozzájárulás nélkül"- jegyezte meg a képviselő.

Az abortuszpárti szervezet, a Planned Parenthood illinois-i szárnya üdvözölte a döntést. Az illinosi iskolák mostantól fel lesznek készítve arra, hogy aktívan részt vegyenek a zaklatás, a bántalmazás és a szexuális erőszak megelőzésében, ami segít, hogy minden illinois-i diák boldoguljon. A diákok pedig megismerik az egészséges kapcsolatokat, valamint a köztük élő fogyatékos és LMBTQ-társaik tapasztalatait és igényeit, ami elősegíti az elfogadásukat és a megértésüket"- mondta Jennifer Welch, a Planned Parenthood illinois-i szervezetének elnöke.