Egy Toulouse-hoz közeli francia megyében, Aveyronban ismeretlen tettesek megtámadtak, megrugdostak és alaposan megvertek egy helyi polgármestert. A brutális támadás után a támadók a polgármestert meztelenre vetkőztették és egy fához kötözték - írja a Sputnik France.

A támadás szeptember 10-éről 11-ére virradólag történt éjfél körül, amikor a 67 éves polgármester egy helyi kaszinó előtt leparkolta az autóját. A településen közismert, hogy a kaszinó környéke meleg találkák helyszíne.

A francia hatóságok egyre tehetetlenebbek az országban kialakult erőszakhullámmal kapcsolatosan (képünk illusztráció)Forrás: AFP/Hans Lucas/Eric Dervaux

A két ismeretlen férfi itt vette célba a polgármestert, akitől a kocsija kulcsait is elvették, majd az elkövetők a városvezető autójával távoztak a tetthelyről. 

A rendőrséget egy szemtanú riasztotta, a polgármestert kórházba szállították, ahol megállapították, hogy súlyos sérüléseket szenvedett: a polgármester több csontja is eltört.

Mivel a támadás a homoszexuálisok találkozóhelyén történt, a rendőrség nem zárja ki a homofób támadás lehetőségét, de Toulouse ügyésze, Samuel Vuelta Simon szerint az agresszió indítékait még hivatalosan nem erősíthetik meg, a nyomozás még tart. A polgármestert, arcsérülései miatt, ugyanis még nem lehetett kihallgatni, a támadókat pedig még nem sikerült beazonosítani. 

Franciaországban megszaporodtak a polgármesterek és a választott képviselők, hivatalnokok ellen elkövetett erőszakos támadások. A normandiai kistelepülés, Val-de-Reuil polgármesterét, Marc-Antoine Jamet-t néhány napja liszttel öntötte le egy százfős szenegáli csoport egyik tagja, a támadás a polgármesteri hivatal előtt fényes nappal történt.

Augusztus 19-én pedig Thierry Féline-t, Saint-Laurent-d'Aigouze vezetőjét verték meg azért, mert nem engedte be településére a hívatlanul érkező és nagy létszámú vándorkaravánt. 

A francia napilap, a Le Figaro adatai szerint tavaly 1300 alkalommal támadtak meg Franciaországban hivatalba választott köztisztviselőket.  Az áldozatok között ötszázan polgármesteri vagy polgármester-helyettesi tisztséget töltenek be. A 2020-as adatok aggasztó, 20 százalékos növekedést mutatnak a 2019-ben regisztrált erőszakos támadásokhoz képest.

A francia belügyminiszter közleményben jelentette be, hogy a polgármesterek testi épségének védelmében továbbképzési programot indít számukra, hogy a tanfolyamok során elsajátíthassák, hogyan kell a civilizálatlan és agresszív támadásokat kezelni.  Felvértezzük városvezetőinket arra, hogy le tudják csillapítani a konfliktusokat, hogy dialógust kezdeményezzenek támadóikkal és helyreállítsák a megfelelő párbeszédet a velük szembehelyezkedő személyekkel", ismertette Gérald Darmanin a Belügyminisztérium elképzeléseit a probléma megoldására.