Szijjártó Péter az Al Jazeerában: Nincs kompromisszum a gyerekvédelem terén - videó

SZIJJÁRTÓ Péter
Melník, 2021. július 20. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az osztrák-cseh-magyar-szlovák-szlovén külügyminiszteri találkozón a közép-csehországi Melníkben 2021. július 20-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott az Al Jazeera televíziós hírcsatornának New Yorkban, amit a közösségi oldalán tett közzé. A riporter a minisztert a gyermekvédelmi törvény kapcsán Magyarországot ért nyugat-európai bírálatokról kérdezték. Felmerült az LMBTQ-kérdések iskolai oktatása is. Szijjártó Péter szerint ezeket a megjegyzéseket a hungarofóbia táplálja. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélget ezekről a kérdésekről az Al Jazeerával, és tolmácsolja a magyar álláspontot, miszerint nincs kompromisszum a gyerekvédelem terén.
Vágólapra másolva!

- tette fel a kérdést a riporter Szijjártó Péternek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Szijjártó Péter válaszában közölte,hogy az Európai Unió az elmúlt években több okból is óriási kihívásokkal nézett szembe:

a migrációs nyomás, a gazdasági kérdések, a világjárványra adott válaszok miatt, a különböző megközelítések miatt, hogy milyen legyen a jövő Európai Uniója.

Föderalista legyen-e, vagy inkább erős tagállamokra épüljön? Tehát az Európai Unióban jelenleg inkább természetes, hogy viták folynak, és néha a viták a kelleténél érzelmesebbek. Ennek személyes és strukturális okai vannak - hangsúlyozta.

- közölte a miniszter.

Az érv talán az lehet, hogy néhány vitát, amiben Önök érintettek, a többi tagállam súlyosabbnak lát - mondta a riporter.

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

"A legújabb vita arról a jogszabályról szól, ami tiltja a homoszexualitás és a nemváltás ábrázolását 18 éven aluliak számára. Miért volt szükség erre a törvényre?" - teszi fel a kérdést az Al Jazeera riportere.

- mondta a külügyminiszter.

A magas rangú brüsszeli képviselők megállapításai ellenére sem - mondta a riporter, majd hozzátette, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt mondta, hogy ez "szégyenteljes".

- szögezte a kérdést a riporter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez.

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

- hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Most úgy tűnik, hogy népszavazás lesz erről jövőre. Úgy tűnik, hogy ez egy minta. Az, ahogy az Önök miniszterelnöke, Orbán Viktor elmegy a falig. A végsőkig feszíti a húrt, aztán a végén talán egy kicsit enged, de a közben szerzett előnyökkel él. Ez az ő működési módja, nem igaz? - szögezi a kérdést a riporter a külügyminiszternek.

- mondta a külügyminiszter.

A teljes interjú alább hallgatható meg: