Egy ember meghalt, hetvenen eltűntek egy mianmari földcsuszamlásban

Hpakant jáde bányászat Mianmar
This photo taken on July 5, 2020 shows migrant miners living next to a jade mine near Hpakant in Kachin state. - Myanmar is one of the world's biggest sources of jadeite and the industry is supercharged by demand for the green gem from neighbouring China. The landslide on July 2, in which more than 170 miners were killed, was the worst accident in memory to befall Myanmar's notoriously dangerous jade mines. (Photo by Ye Aung THU / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt, hetvenen pedig eltűntek, amikor földcsuszamlás történt egy mianmari jádebányánál szerdán.
Vágólapra másolva!

Leaglább egy ember meghalt, hetvenen pedig eltűntek miután földcsuszamlás történt egy mianmari jádebányál helyi idő szerint szerda hajnalban - írja a BBC.

A baleset az ország északi, Kachin nevű államában történt a Hpakant nevű bányaterületen. A cikk szerint az eltűntek többsége illegális bányászként dolgozott a területen.

Mentőalakulatok tagjai kutatnak eltűnt emberek után az észak-mianmari Kacsin állam egyik jádekőbányájában történt földcsuszamlást követően 2021. december 22-én Forrás: MTI/AP/-

Két éve több mint 160 ember halt meg egy hasonló balesetben

A cikk szerint a területen hatalmas törmelékhalmok találhatóak, amelyeket a teherautók hordanak ide a bányákból, sokan pedig

ezeken a veszélyes, instabil területeken kutatnak a féldrágakövek után.

Hpakantnál ugyan a hatóságok betiltották ezt a gyakorlatot, de a helyiek gyakran megszegik a szabályt.

A területen hatalmas törmelékhalmok találhatóak Forrás: AFP/Ye Aung Thu

A mostani balesetet is vélhetően az okozta, hogy az egyik ilyen törmelékhalom megcsúszott, maga alá temetve a munkásokat.

A BBC arra is emlékeztet, hogy néhány napja tíz munkás tűnt el egy hasonló balesetben Hpakantnál, az egyik legsúlyosabb katasztrófa során pedig 2020-ban több mint 160 ember halt meg, miután egy törmelékhalom egy tóba zuhant.