Brüsszel szerint hiányos pályázattal is nyernie kellene az LMBTQ-szervezetnek

Brüsszel, 2020. április 14. Védőmaszkot viselő nő halad el az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben 2020. április 14-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Belgiumban április 19-től kijárási korlátozásokat vezetnek be. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Épp a gyermekvédelmi törvény előkészítése során, idén tavasszal kezdett nyomást gyakorolni az Európai Bizottság az egyik magyar állami közalapítványra, amiért az LMBTQ-emberekkel foglalkozó Háttér Társaságnak több alkalommal nem ítéltek meg Erasmus+ támogatást az elmúlt években. Mint a közalapítvány rámutatott: az Európai Bizottság saját kritériumrendszere alapján számos kirívó tartalmi és formai hiányosságot találtak az elutasított pályamunkákban, az egyik esetben pedig összeférhetetlenség volt a kizáró ok. A Háttér Társaság egyébként 2019-ben már nyert felnőttképzés témában Erasmus+ pályázatot.
Vágólapra másolva!

Brüsszel folyamatos nyomásgyakorlással igyekszik elérni, hogy egy magyar LMBTQ-szervezet anélkül nyerjen el Erasmus+ pályázatot, hogy az Európai Bizottság (EB) által felállított saját kritériumaiknak megfelelne.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

Tavaly, illetve 2019-ben a Háttér Társaság kétszer is úgy adta be az OUT still IN - empowering LGBTQI youth and supporting family acceptance című pályázatát, hogy az nem felelt meg a formai vagy tartalmi kritériumoknak, egyszer pedig az összeférhetetlenség volt a kizáró tényező. Vagyis az adott pályázati fordulóban a Soros György által is finanszírozott szervezet nem jelentette az összeférhetetlenséget, s így értékelt az a szakértő, aki egyébként a Háttér Társaságnál projektmenedzserként dolgozott. Az Európai Bizottság mégis az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó Tempus Közalapítványon kérte számon az LMBTQ-szervezet pályázásának sikertelenségét.

Cinikus vegzálás

Az EB-nek a Tempus Közalapítványhoz címzett levelei figyelemre méltó elfogultságról tanúskodnak, s több csúsztatást, valótlanságot is tartalmaznak. Így például egy helyen azt állították, hogy a Háttér Társaságnak még sosem ítélt meg támogatást a közalapítvány, holott ez nem igaz, hiszen 2019-ben egy felnőtt tanulás témájú pályázaton sikeresen indultak. Meglehetősen különös a bizottság azon kérése is, hogy a Tempus küldje el nekik a Háttér Társaság összes olyan pályázatát, amelyeket az Erasmus+ programban 2014 és 2020 között benyújtottak, hiszen az Európai Bizottság saját rendszerébe fel vannak töltve ezek a pályázatok és értékelések. Információink szerint a Tempus a 2019-ben és 2020-ban elutasított 4 pályázattal kapcsolatos minden információt külön elküldött a bizottságnak.

Figyelemre méltó, hogy az Európai Unió végrehajtó testülete az egyik pályázat esetében meglévő összeférhetetlenséget is bagatellizálta, holott teljesen egyértelmű esetről van szó, hiszen a dokumentumcsomag beadásakor egy, az adott pályázati körben eljáró szakértő projektmenedzserként a Háttér Társaság alkalmazásában állt a honlapjuk szerint.

Az EB mégis több alkalommal is arra kérte az alapítványt, hogy ne zárják ki a pályázót, arra hivatkozva, hogy az összeférhetetlenség értelmezés kérdése, s hogy nem kötelező kizárni a pályázót ilyen esetekben. Ahogy a Tempus is hangsúlyozta az Európai Bizottságnak írt leveleiben, az EB által lefektetett irányelvek szerint hozták meg a kizárásról szóló döntésüket, s még be is idézték az összeférhetetlenségről szóló szabályokat.

Az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Célkeresztben a gyermekvédelmi törvény

Amellett sem lehet elmenni, hogy az Európai Bizottság idén májusban indította el a Háttér Társaság mellett lobbizó levelezését, vagyis amikor már készülőben volt a gyermekvédelmi törvénycsomag, amelyet a magyar Országgyűlés meg is szavazott a nyáron. Mint ismert, a pedofília büntetési tételeit szigorító és a gyermekeket érő genderpropagandát is korlátozó jogszabályegyüttest a hazai és a nemzetközi baloldali sajtó is melegellenesnek bélyegezte.

Hasonlóképpen az EB az említett levelezéssel azt a hamis látszatot keltette, hogy Magyarországon hátrányosan megkülönböztetik az LMBTQ-szervezeteket.

Megjegyzendő, hogy számos civil szervezet - köztük például a cserkészek – többszöri próbálkozásaik ellenére sem nyertek még soha Erasmus+ pályázaton, amelyen számos kritériumnak kell megfelelni, és meglehetősen magasak a szakmai elvárások. Ugyanakkor – ahogy említettük – a Háttér Társaság 2019-ben sikeresen indult egy felnőttképzés témájú pályázaton. Az elutasított próbálkozásaikat viszont ifjúsági tematikájú kiírásokra adták be, s mint a Tempus Közalapítvány felhívta erre az LMBTQ-szervezet figyelmét, a projekttervük relevanciája ifjúsági területen erőteljesen megkérdőjelezhető. – Ezt a pályázatot sokkal indokoltabb lett volna szakképzési területen beadni, hiszen döntően szakemberek továbbképzéséről, specifikus szakmai ismereteinek bővítéséről szól.

Maga a pályázó sem az ifjúsági területet, hanem a felnőtt tanulást jelölte meg ágazati prioritásként a pályázati űrlapon – írták a 2019. decemberi levelükben.

Lekoppintott kézikönyv

De az egyéb tartalmi hiányosságok száma és mértéke sem csekély, ahogyan a Tempus Közalapítvány a pályázatok elutasításáról szóló döntéseik indoklásaiban kifejtette. – A projekttevékenységek ütemezése nem túl szoros, sőt a projektidőszak indokolatlanul hosszúnak tűnik. Nem tudható meg a pályázatból, hogy miért tart 26, illetve 35 hétig a szellemi termékek létrehozása, illetve mi az oka annak, hogy csak heti egy napot dolgoznak rajta a szakemberek – írták, hozzátéve, hogy a 2021 januárja és a 2021 szeptembere közötti időszakra egyáltalán nem is terveztek eseményt.

Emellett a Háttér Társaság 2020-as pályázataiban azzal sem foglalkoztak, hogy a pandémia miatt milyen óvatossági, megelőző intézkedéseket kellene tenniük. A Tempus arra is felhívta a figyelmet: az sem derül ki az egyik elutasított pályázatból, hogy a korábban kidolgozott anyagokból mit kívánnak újból felhasználni, mire építenek, mennyiben van szó továbbfejlesztésről. Mint írták, különösen az említett projektben tervezett kézikönyvekben vázolt témák mutatnak hasonlóságot, illetve részben azonosak egy másik, párhuzamos projektben megvalósuló kézikönyv témáival.