A fokvárosi Szent György-székesegyházba szállították csütörtök reggel a vasárnap 90 éves korában meghalt Nobel-békedíjas Desmond Tutu fokvárosi anglikán érsek, az apartheid-ellenes küzdelem egyik vezéralakja holttestét, ahol felravatalozzák, és tisztelői két napon át végső búcsút vehetnek tőle a szombati temetés előtt.

Az egyszerű fenyőfa koporsót a családtagok fogadták a főbejáratnál, majd hat lelkész vitte be a székesegyházba. Tutu azt kérte, hogy a legolcsóbb koporsóban búcsúztassák el, és ne rendezzenek számára költséges gyászszertartást.

A fokvárosi Szent György-székesegyházba szállították csütörtök reggel a vasárnap 90 éves korában meghalt Nobel-békedíjas Desmond Tutu holttestétForrás: AFP/Phill Magakoe

Holttestét elhamvasztják, és a szószék mögött helyezik el, ahonnan gyakran emelt szót a faji megkülönböztetés ellen.

1984-ben kapott Nobel-békedíjat

A gyászmisét és temetést szombaton tartják, a búcsúbeszédet Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök mondja el.

Tutu lelki üdvéért Johannesburgban és Pretoriában is szentmisét mutatnak be csütörtökön.

Desmond Tutu 1984-ben kapta meg a Nobel-békedíjat a faji megkülönböztetésen alapuló fehér kisebbségi uralom ellen folytatott erőszakmentes küzdelme elismeréséül. Egy évtizeddel később tanúja lett a fajüldöző rendszer bukásának, és elnöke az Igazság és Kiengesztelődés Bizottságának, amely az apartheid-rendszer idején elkövetett atrocitások feltárásával foglalkozott.