Elképesztő siker Michel Houellebecq legújabb regénye

Michel Houellebecq Goncourt-díjas francia író, filmrendező és költő Horizontal HEADSHOT
French writer Michel Houellebecq signs a book for a guests as he attends his first New York art show on June 2, 2017, in Manhattan, New York. (Photo by EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Alig három hete jelent meg és már most elképesztő siker a legismertebb francia író, Michel Houellebecq nyolcadik regénye. A jobboldali kötődésű, közismerten bevándorlásellenes, 65 éves író ezúttal Franciaország közeli széteséséről és a halálról írt, közel 800 oldalon. 
Vágólapra másolva!

Houellebecq sokáig pusztán csak a legolvasottabb és a legtöbb nyelvre lefordított, kortárs író volt, de az ultraliberális, liberális irodalmi világ megpróbált róla nem venni tudomást róla, főleg 2001 után, amikor A csúcson című regényében a muszlim terrorizmus közelségét írta, jövendölte meg.

Közel tíz évig megpróbáltak a baloldali irodalmi szalonszerűségek nem tudomást venni a nagy íróról, abszurd módon az Egy sziget lehetősége sem kapott Goncourt-díjat, pedig 2005-ben mindenki azt várta. Helyette egy közepes belga író, Francois Weyergans nyert, a Három nap az anyámnál című, a baloldali kulturális világ számára nagyon szalonképes regényéért. Végül 2010-ben, A térkép és a táj című Houellebecq-regény megkapta a legnagyobb francia irodalmi díjat.

Michel Houllebecq Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

Természetesen egy írónak nem feltétlenül feladata, hogy megérezze a jövőt, az sem, hogy aktuálpolitikai kérdésekre reagáljon, de tény, hogy Houellebecq ebben a tekintetben is egyedülálló író. 2015-ben pontosan aznap jelent meg a Behódolás című regénye, amikor a Charlie Hebdo szerkesztőségét a muszlim terroristák megtámadták és megölték a karikaturistákat. A Behódolás egyébként a muszlim invázióról szól. Utolsó előtti regénye, ami feltehetően a legjobb, a méltán remekműnek nevezhető Szerotonin a magányról, az Istenkeresésről (és talán Isten megtalálásáról) szól, de a mű egyik szála tulajdonképpen megjövendöli a francia külvárosi és mezőgazdaságból élő emberek lázadását, a sárgamellényesek mozgalmát.

Most megjelent regényének a címét (Anéantir) úgy lehetne leginkább lefordítani, hogy Lerombolni. 2026-ban játszódik, főszereplője tulajdonképpen Macron kormányának létező gazdasági minisztere, az egyébként a jobboldali pártcsaládból érkező Bruno Le Maire.A szívszorítóan szomorú könyv a szétesett Franciaországban való bolyongásról, ismét csak a magányról szól.

A könyvet azonnal 300 ezer példányban nyomtatták ki, és ebből a legelső hétvégén 75 ezret el is adtak Franciaországban. Most döntöttek az újranyomásról is. Ez példátlan siker, főleg, hogy nagyon vastag regényről van szó és 26 euróba kerül, azaz drága. És napokkal később megjelent a német kiadás is.