Börtönben marad Breivik neonáci norvég tömeggyilkos

SOC BNC trial crime Horizontal
Anders Behring Breivik (R) is pictured on the first day of the trial where he is requesting release on parole, on January 18, 2022 at a makeshift courtroom in Skien prison, Norway. - The mass murderer Anders Behring Breivik, who now calls himself Fjotolf Hansen, was in 2012 sentenced to a at least 21 years inprisonment. Under Norwegian law, Breivik is entitled to a review in court after the initial term of 10 years. 77 people lost their lives in the attacks that took place in Oslo and Utřya (Utoya) on July 22, 2011. (Photo by Ole Berg-Rusten / NTB / AFP) / Norway OUT
Vágólapra másolva!
Elutasította a bíróság Norvégiában Anders Behring Breivik neonáci tömeggyilkos feltételes szabadon bocsátási kérelmét tíz évvel azután, hogy a férfi hetvenhét embert ölt meg a skandináv országban.
Vágólapra másolva!

"Fennáll a kockázata annak, hogy Breivik ismételten olyan magatartást tanúsít, amely a július 22-i terrortámadások elkövetéséhez vezetett" - áll a szabadon bocsátási kérelmet elutasító Telemark járási bíróság indoklásában.

Elutasította a bíróság Norvégiában Anders Behring Breivik neonáci tömeggyilkos feltételes szabadon bocsátási kérelmét Forrás: AFP/Ole Berg-Rusten / NTB/Ole Berg-Rusten

A muszlimellenes neonáci Breivik 2011 júliusában a békeidők legsúlyosabb támadását követte el Norvégiában.

Oslóban gépkocsiba rejtett pokolgéppel nyolc embert ölt meg, majd a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában hatvankilenc embert - többségükben fiatalokat - lőtt agyon.

A negyvenkét éves Breivik 21 éves börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra.

Az ítéletben legkevesebb tízéves határidőt szabtak meg, amikor kérelmezheti feltételes szabadlábra helyezését. Ezt meg is tette azon a tárgyaláson, amelyet januárban tartottak biztonsági okokból a dél-norvégiai Skien börtönében, ahol a büntetését tölti.

Bár a kérelme az első perctől fogva kudarcra volt ítélve, Breivik megpróbálta az eljárást ideológiája terjesztésére felhasználni, kihasználva a közfigyelmet és a média érdeklődését.

A fehérek felsőbbrendűségével kapcsolatos nézeteket hangoztatott, és náci karlendítéseket végzett a bírósági meghallgatás első napján.

Randi Rosenqvist pszichiáter, aki 2012 óta végzi Breivik megfigyelését, úgy nyilatkozott a bírósági meghallgatásán, hogy Breivikben nem lehet megbízni.

A börtön egyik tisztségviselője azt hangsúlyozta a szabadon bocsátási kérelemről döntő bíróknak: "egyértelmű annak a veszélye", hogy Breivik újra súlyos bűncselekményeket követne el, ha szabadon bocsátanák.