Katonai támaszpontot ért légitámadás Lvivnél, ez eddig a legnyugatibb célpont

Ukrajna, Javoriv, orosz-ukrán háború
Vágólapra másolva!
Orosz légitámadás ért egy katonai gyakorlóteret vasárnapra virradóan a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) város közelében; ez eddig a legnyugatibb célpont Oroszország Ukrajna elleni háborújában - közölték a helyi hatóságok, megerősítve korábbi sajtójelentéseket.
Vágólapra másolva!

Frissítés: 35-re nőtt a katonai támaszpontot ért támadás halálos áldozatainak száma, legalább 134-en megsérültek.

A Reuters egyik helyszíni tudósítója közölte, hogy 19 mentőautó tart a helyszínre.

Korábban írtuk:

A Javoriv gyakorlóteret, amelyhez kapcsolódik egy nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ, nyolc rakétatalálat érte a lvivi közigazgatási vezetés közleménye szerint. Megerősítette ezt az ukrán hadsereg is. A támadásban kilencen meghaltak, 57-en megsérültek - mondta Lviv régió kormányzója, aki szerint Oroszország 30 rakétát lőtt ki a javorivi katonai létesítményre.

A robbanásokat Lengyelországban is hallani lehetett

a dpa német hírügynökség - lengyel-ukrán határon található Przemyslben lévő - egyik tudósítója szerint.

A támaszpont körülbelül 30, Lviv 50 kilométerre van a lengyel határtól. Lvivbe sokan menekültek a háború elől Ukrajna más részeiből, és sok külföldi ország Kijevből oda helyezte át nagykövetségét közvetlenül a háború kezdete előtt vagy után.

A Javoriv támaszpontra az Egyesült Államok 2015 óta rendszeresen küldött kiképzőket, és a területén a NATO több gyakorlatot tartott - írta az AP hírügynökség. A 360 négyzetkilométer területű gyakorlótér Ukrajna egyik legnagyobbja.

A Lvivtől 120 kilométerrel délkeletre fekvő Ivano-Frankivszk polgármestere, Ruszlan Marcinkiv közölte, hogy

a város repülőterét is légicsapás érte vasárnap hajnalban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította vasárnap hajnali videoüzenetében, hogy Oroszország újabb szakadár köztársaságokat - "álköztársaságokat" - akar létrehozni az országban. Óva intette e területek - köztük a déli Herszon - közigazgatási vezetését és lakosságát, hogy a már elszakadt Donyeck és Luhanszk sorsára jussanak.

- állította Zelenszkij.

A herszoni városi tanács elnökhelyettese szombaton azt mondta: az orosz megszállók "álnépszavazást" tartanának a városában.