Megdöbbentő felvételeken az orosz - ukrán háború szombati napja - videók

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, megrongálódott, megsemmisült, tank, harckocsi, Brovari, Ukrajna
Kijev, 2022. március 10. Az orosz és az ukrán csapatok közötti harcban megrongálódott tank a Kijev közelében fekvő Brovariban 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Felipe Dana
Vágólapra másolva!
Elkezdődhetnek a súlyos harcok Kijevben, keleten folyamatosan bombázzák a városokat, az ukránok ellenállása megakaszthatta az orosz erőket. Újabb és újabb megdöbbentő felvételek, videók látnak napvilágot, az Origo összefoglalta, mit történt szombaton.
Vágólapra másolva!

Péntekről szombatra virradó éjjel több ukrán nagyvárosban is megszólaltak a légvédelmi szirénák, Kijevben, valamint többek között Odessza déli részén és Szumiban; Harkov keleti felén és Dnyipropetrovszkben is.

Péntek este már arról számoltak be, hogy az orosz csapatok már 25 kilométerre megközelítették a fővárost, ugyanakkor a Kijev bekerítését megkísérlő orosz szárazföldi erők valószínűleg felszerelésre és utánpótlásra várnak.

Szombat reggel az ukrán védelmi minisztérium közzétett egy felvételt, amelyen állításuk szerint egy megsemmisített "ellenséges irányító pont" látható, ami Kijev felé tartott. A videó mellett csak annyit írnak, hogy a légierő dolgozik.

Egy, a Twitterre feltöltött videón az is látható, ahogy az orosz tankok egymás mögött haladnak az úton, amikor az ukrán erők kilövik az egyiket.

Harkovban tovább folytatódott a támadás, éjjel ismét bombatámadások érték a várost.

Mikolajiv városában pedig egy onkológiai kórházat ért támadás, az ukrán hatóságok szerint.

Egy, a Twiterre feltöltött bejegyzés szerint Zaporizzsjatól északra, Dnyipropetrovszkban több rakétát is megsemmisített az ukrán légvédelem.

Egy másik videón az látszik, amint - a leírás szerint - az orosz erőket ellátó teherautó lőszert szállított, amikor egy ukrán TB-2 típusú harci drón (török gyártmány, a szerk.) eltalálta.

De egy megsemmisített orosz teherautóról is készült felvétel.

Elrabolhatták Melitopol polgármesterét

Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét - jelentette be péntek éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ukrajnában rövid videófelvételek is napvilágot láttak, amelyeken látható, ahogy egy férfit elhurcolnak egy épületből, de független forrásból egyelőre nem erősítették meg, hogy Ivan Fedorov polgármesterről van szó.

Ukrajna péntek este közölte, attól tartanak, hogy Fehéroroszország órákon belül csatlakozik Oroszország inváziójához.

Viktor Gulevics, a fehérorosz fegyveres erők vezérkari főnöke azonban azt mondta,

FEHÉROROSZORSZÁG NEM TERVEZ CSATLAKOZNI AZ OROSZ INVÁZIÓHOZ.

Azonban öt zászlóalj taktikai csoportot a határhoz küldenek, de csak azért, hogy leváltsák az ott állomásozó erőket – írja a Sky News.

Újra telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár is szombaton - írja a The Guardian. A három vezető már csütörtökön is részt vett egy konferenciabeszélgetésen, Macron elnök pénteken erősítette meg, hogy folytatódni fognak a három résztvevős beszélgetések.

Szombat délután a herszoni helyi tanács vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy

egy új szakadár köztársaságot akarnak létrehozni,

szintén szombat délután a donyecki kormányzó azt közölte, hogy az orosz erők teljesen megsemmisítették Vonovaktát

Az ukrán Forbes szerint az ukrán hadsereg eddig 5,1 milliárd dolláros kárt okozott az oroszoknak. Az ukrán hadsereg szerint az ukrán csapatok 2593 orosz katonai felszerelést tettek tönkre, beleértve repülőgépeket, tankokat és fegyvereket.