Német kancellár: Folytatjuk az üzleti együttműködést az energiaellátás területén Oroszországgal

Ukrán válság, 2022. Ukrajna
Berlin, 2022. február 24. Olaf Scholz német kancellár nyilatkozatot tesz a biztonsági kabinet ülése után Berlinben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/EPA Pool/Clemens Bilan
Vágólapra másolva!
Olaf Scholz szerint az Oroszországból érkező olaj- és gázszállítmányok alapvető fontosságúak az európai gazdaság számára.
Vágólapra másolva!

Egyre gyakrabban merül fel az orosz energiaimport esetleges felfüggesztése az EU-ban a szankciók részeként, ezt forszírozza az Egyesült Államok és Ukrajna is, ám úgy tűnik, az EU legerősebb állama nem támogatja ezt az irányt.

Olaf Scholz német kancellár hétfői nyilatkozatában leszögezte:

az Oroszországból érkező olaj- és gázszállítmányok „alapvető fontosságúak" az európai gazdaság számára. A német vezető szerint másképp nem biztosítható a fűtés, a közlekedés és az áramellátás.

Olaf Scholz német kancellár Forrás: MTI/EPA Pool/Clemens Bilan

Scholz szerint bár sürgető feladat, hogy az EU alternatívákat találjon az orosz függőségre, ez szerinte „nem fog egyik napról a másikra megtörténni".

- mondta a német kancellár.

Németország Olaszország mellett a másik uniós tagállam, amely a leginkább rá van utalva az orosz energiaimportra, de a magyar kormány is ellenzi, hogy energiaügyi kérdések a szankciók közé keveredjenek – írja a Politico nyomán a Mandiner.