Szijjártó Péter: Főkonzulátussá bővül az edinburghi magyar külképviselet, a londoni konzulátus új épületbe költözik

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter interjút ad az Origonak 2021. február 17-én.
Vágólapra másolva!
Magyarország főkonzulátussá bővíti külképviseletét a skóciai Edinburghben, a londoni konzulátus pedig új épületbe költözik - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a brit fővárosban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a V4-brit csúcstalálkozót követően közölte, hogy az intézkedés nyomán könnyebb lesz a kapcsolattartás a Skóciában élő magyarok számára az anyaországgal.

A London szívében nyíló, mintegy 600 négyzetméteres konzuli irodában pedig emelt szintű szolgáltatások várják majd az "ügyes-bajos dolgaikat intéző" magyarokat.

Magyarország főkonzulátussá bővíti külképviseletét a skóciai Edinburghben, a londoni konzulátus pedig új épületbe költözik - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a brit fővárosban. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiemelte, hogy

Nagy-Britanniában három helyszínen, Londonban, Manchesterben és Edinburghben is szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson a magyar választópolgárok,

akiket a négy évvel ezelőttihez képest "jelentős mértékben megemelt kapacitással" várnak, hogy minél kevesebbet kelljen sorba állniuk.

- fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország és Nagy-Britannia között "erős stratégiai szövetség, sőt barátság van", a két ország számos kérdésben hasonló álláspontot képvisel, és rendkívül fontosnak tartja a nemzeti szuverenitást.

Szavai szerint a kétoldalú együttműködésből Magyarország sokat profitált az elmúlt időszakban.

A brit cégek a hatodik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, s nagyjából hatvanezer embert foglalkoztatnak Magyarországon,

így nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság tavaly a válság ellenére is rekordévet zárhatott - mondta.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly ötmilliárd euró körül volt, és a magyar kivitel növekedése hozzájárult az elért exportrekordhoz.

Végezetül pedig rámutatott, hogy fontos közös pont még az is, hogy mindkét ország nagymértékben támaszkodik az atomenergiára az energiellátás biztonsága érdekében.