Eloltották a tüzet a zaporizzsjai atomerőműnél

orosz-ukrán háború,a zaporizzsjai atomerőmű
Találat érte a a zaporizzsjai atomerőmű egyik oktatóépületé
Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőműnél az orosz csapatok támadását követően - közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere. Az ukrán illetékesek nem mértek a szokásosnál magasabb sugárzást a környéken. Az ukrán vészhelyzeti hatóságok közleménye szerint a lángok egy oktatóépületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül. Az orosz-ukrán háború alakulásáról ITT írunk részletesen.
Vágólapra másolva!

Andrij Tuz, a létesítmény szóvivője nem sokkal korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket, hogy állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszaka közzétett videójában kijelentette, hogy

Oroszország a háborúban "nukleáris terrorizmushoz" folyamodik, és meg akarja ismételni a csernobili katasztrófát.


"Figyelmeztetünk mindenkit, hogy még soha egyetlen ország sem lövetett nukleáris erőművet. Ez az első eset az emberiség történetében. Ez a terrorista állam nukleáris terrorizmust alkalmaz" - húzta alá az ukrán elnök.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy az oroszok minden irányból tűz alá vették az atomerőművet, amelyben tűz ütött ki. A miniszter szerint, ha robbanás következik be, az tízszer nagyobb katasztrófát okozhat, mint a csernobili baleset, a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége.

- írta a miniszter a közösségi oldalon.

A Zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője, Olekszandr Sztaruh a Facebookon azt írta, hogy a tűzoltóknak sikerült bejutniuk a létesítménybe, és

nincs sugárveszély.

Az erőmű igazgatója jelezte, hogy a nukleáris biztonság garantált. Néhány órával a tűz bejelentése után közölték: sikerült megfékezni a lángokat, nincsenek sem áldozatok, sem sérültek.

A történtek miatt

a brit kormány az ENSZ BT rendkívüli összehívását kezdeményezi.



A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.