Elfoglalták a Sorbonne egyetemet diákok, mert Macron és Marine Le Pen helyett kommunista elnököt akartak volna

Vágólapra másolva!
Szerdán délután több mint ötszáz francia diák foglalta el a párizsi Sorbonne egyetem épületét. A diákok az intézmény nagy előadójában gyűltek össze, az épület bejáratait pedig elbarikádozták. Tiltakozásuk oka, hogy a köztársasági elnökválasztás egyik jelöltje, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon nem jutott be a választás második fordulójába. A tiltakozó egyetemisták csaknem mindegyike Mélenchonra szavazott.
Vágólapra másolva!

A diákok elfogadhatatlannak tartják, hogy az általuk támogatott baloldali jelölt helyett a „szélsőséges neoliberális" Emmanuel Macron és a „radikális fasiszta" Marine Le Pen néz majd szembe egymással a második fordulóban. Ennél már csak az rosszabb számukra, hogy e két jelölt közül kerül majd biztosan ki Franciaország következő köztársasági elnöke.

Az egyetemen az oktatást hétfőig felfüggesztették, a döntést megelőzően még megtartott szemináriumokat a közeli bisztrókban folytatták le.

A diákok megszavazták, hogy – egyelőre beláthatatlan ideig – az egyetem épületében rendezkednek be, és ott is alszanak.

A Sorbonne egyetemen kívül más oktatási intézményekben is mozgalmak szerveződtek a második forduló vitatott jelöltjei miatt.

A franciaországi muszlimok demokratikus uniójának (UDMF) az elnöke, Nagib Azergui a köztársasági elnökválasztás második fordulójába jutott jelöltek személyét a hét elején azzal kommentálta, hogy a franciaországi muszlimok számára a két jelölt olyan, mintha a kolera vagy a pestis közül kellene választaniuk.