Elképesztő fordulat: Marine Le Pen óriási fölénnyel vezet a tengerentúli területeken

LE PEN, Marine, francia választások 2022, Franciaország
Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje a dél-franciaországi Pertuis-ban tartott kampányrendezvényén április 15-én
Vágólapra másolva!
Az időeltolódás miatt szombaton kezdtek szavazni Franciaország úgynevezett tengerentúli (outre-mer) területein. Az ottani eredmény az előzetes felmérésekkel szemben igazi fordulatot mutat: Marine Le Pen mindenhol hatalmas fölénnyel vezet a helyi médiumok szerint. Természetesen ez nem hivatalos végeredmény az adott területeken, de érdemben nem várható ezeken a helyeken változás. Semmilyen országos következtetést nem lehet ebből levonni, de politikailag hihetetlenül érdekes, túlzás nélkül elképesztő fordulatról van szó: öt évvel ezelőtt Macron nyert óriási fölénnyel Marine Le Pen ellen, pontosan ugyanezeken a tengerentúli helyeken, most meg fordítva, hasonló nagy különbséggel.
Vágólapra másolva!

Martinique:

Marine Le Pen: 60,9% - Macron: 39,1%

Guadeloupe

Marine Le Pen : 69,6 % - Macron: 30,4%

(Hogy ez milyen fordulat, mutatja, hogy öt évvel ezelőtt, amikor szintén Macron-Marine Le Pen volt a francia elnökválasztás második fordulójában, Guadeloupe-on Macron 75,13 %-ot kapott Marine Le Pen ellen.)

Guyane

Marine Le Pen : 60,7 % - Macron: 39,3%

A fenti adatok tanulságosak, de semmilyen országos következtetéseket nem lehet belőlük levonni.

Hogy ki lesz a következő francia elnök, azt este 8 órakor jelentik be. Egyelőre részvételi adatokat közölnek a francia médiumok a kampánycsend miatt, eszerint eddig valamivel többen mentek el szavazni, mint két hete az első fordulóban, és valamivel kevesebben, mint öt évvel ezelőtt, az elnökválasztás akkori második fordulójában.

A délutáni 5 órai választási adatokból az is kiderül, hogy a legalacsonyabb részvétel éppen abban a megyében volt (Seine-Saint-Denis - 44%), ahol a legnagyobb Marine Le Pen elutasítottsága. A legmagasabb részvétel Aveyronban volt öt óráig (70%). Előbbiből Marine Le Pen bíztató következtetéseket vonhat le (a baloldal bástyájának számító körzetben nagyon kevesen szavaztak), a magas aveyroni részvételből már enyhén szólva nehezebb lenne bármilyen, kicsit is mélyebbre ható elemzéseket tenni.

FRISSÍTÉS:

Este 8 órakor kiderült, hogy Emmanuel Macron nyerte az elnökválasztást.