Egymás ellen játszott napjaink két legaljasabb focistája

Horizontal
Liverpool's Egyptian midfielder Mohamed Salah (L) challenges Real Madrid's French forward Karim Benzema during the UEFA Champions League first leg quarter-final football match between Real Madrid and Liverpool at the Alfredo di Stefano stadium in Valdebebas in the outskirts of Madrid on April 6, 2021. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Liverpool egyiptomi focistája, Mohamed Szalah és a Real Madrid francia játékosa, Karim Benzema nagyon jó játékosok - ezt nincs ember, aki vitatná. Ugyanakkor két olyan futballistáról beszélünk, akiket nyugodtan nevezhetünk a világ két legaljasabb labdarúgójának. Nyílt antiszemita provokációk, szalafista (terroristákhoz közeli, szélsőséges muszlim) mecset támogatása, saját játékostárs zsarolása, péniszfotó küldése kislányoknak, a saját ország gyűlölete és sorolhatnánk. Szalah és Benzema.
Vágólapra másolva!

A Chelsea labdarúgócsapata 2014-ben igazolta le a svájci Basel együttesétől az egyiptomi Mohamed Szalahot. Az átigazolási díj 11 millió angol font volt. Nem sokkal az igazolás bejelentése után az angol sportlapok máris hatalmas botrányról cikkeztek az egyiptomival kapcsolatban.

Kiderült ugyanis, hogy Szalah még a Basel játékosaként nem fogott kezet az izraeli Maccabi Tel-Avív játékosaival, amikor a két csapat 2013 nyarán a Bajnokok Ligája selejtezőjében összecsapott. Merthogy Szalah nem fog kezet zsidó emberekkel...

A páros csatából végül a Basel jutott tovább, de ez kevésbé volt érdekes. Szalah londoni igazolásának bejelentése után a brit lapok azonnal elővették az ügyet.

Az esetről videó is készült, amely itt látható:

A két csapat első meccsére 2013. július 30-án került sor Bázelben. Ekkor Szalah úgy csinált, mint akinek gondja van a cipőjével és hosszú ideig babrált - gyáva módon - a fűzőjével az oldalvonal mellett, csak azért, hogy ne kelljen kezet fognia a Maccabi játékosaival.

Az Izraelben megrendezett visszavágón ezt az aljas trükköt már nem tudta bedobni, ezért inkább (ahogy az a videón is látható volt) ökölbe szorított kézzel ért hozzá az ellenfél játékosainak kezéhez, elkerülve a kézfogást.

Mindezek az esetek természetesen akkor óriási kellemetlenséget okoztak a londoni együttesnek, s Roman Abramovics tulajdonosnak, aki nagyon gyakran tett látogatást Izraelben, számos üzleti érdekeltsége is volt a zsidó államban. Ennek ellenére a Chelsea nem rúgta ki az egyiptomit, habár ez lett volna az egyetlen elfogadható lépés az egyesület vezetésétől.

A liverpooli Mohamed Szalah (balra) és a Real Madrid francia játékosa, Karim Benzema a párizsi döntőben összecsapnak Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Mindezek ismeretében különösen csodálatos ránézni arra a Twitter-bejegyzésre, amelyet Szalah 2017-ben tett fel az oldalra. Az írja, hogy a futballban nincs helye a rasszizmusnak. Még egyszer: az az ember tette ki ezt a posztot, aki négy évvel korábban antiszemita módon viselkedett a Basel játékosaként.

Szalah 2017-ben igazolt át az AS Romából a Liverpoolba, ahol most is játszik. Többször röppentek fel hírek arról, hogy viselkedésével és cselekedeteivel zsarolja a klub német edzőjét, Jürgen Kloppot. A 2019-es téli átigazolási időszakban derült ki, hogy a Liverpool kinézte magának a Red Bull Salzburg izraeli csatárát, Moanes Dabourt.

Amikor Szalah megtudta, hogy mire készülnek a csapatnál, azzal fenyegette meg az egyesület vezetőit, hogy elhagyja a klubot.

Moanes Dabour végül természetesen nem lett a Liverpool focistája, előbb a spanyol Sevillában, majd a német Hoffenheim csapatában játszott.

Mohamed Salah nyomására nem igazolt le egy izraeli játékost a Liverpool Forrás: AFP/Paul Ellis

Szalah volt az, aki nyíltan kiállt az egyiptomi Amr Warda mellett. Wardát több alkalommal is szexuális zaklatással vádolták meg. Ki volt az első, aki a segítségére sietett és mosdatni kezdte? Természetesen Mohamed Szalah, aki több Twitter-bejegyzésben védte meg társát, mondván: nem szép dolog, amit csináltak, de a zaklatóknak is meg kell adni a második esélyt.

Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy nem kell azonnal guillotine alá küldeni azokat, akik nőket zaklatnak.

Karim Benzema: péniszfotók és muszlim terroristák támogatása

A Real Madrid francia játékosa, Karim Benzema élete tele van hatalmas botrányokkal. 2021. november végén egy francia bíróság bűnösnek mondta ki a játékost egy zsarolási ügyben. Ezzel Benzemáról gyakorlatilag ki lehetett mondani, hogy bűnöző.

A Real Madrid azonban sem akkor, sem azóta nem zavarta el soraiból a francia játékost, akinek a tagadhatatlanul fantasztikus tavaszi teljesítménye is kellett ahhoz, hogy a spanyol csapat most döntőbe jusson.

Igaz, a francia válogatottból 2016 áprilisában kidobták, de azóta már visszafogadták, és ne legyen kétségünk felőle, hogy Benzema ott lesz a katari világbajnokságon is. A szélsőséges muszlim nézeteket valló focista a francia himnusz alatt köpött, ezt a cselekedetét előbb letagadta, majd beismerte, s azzal védekezett, hogy számára túlságosan erőszakos a francia himnusz szövege. Ezt az esetet az alábbi videón nézhetik meg:

Ez az eset néhány nappal a 2015-ös párizsi terrortámadás és merénylet után történt meg a Barcelona-Real Madrid spanyol bajnoki mérkőzésen, ahol a francia áldozatok tiszteletére játszották el a francia himnuszt. Az utolsó taktusok után viszont Karim Benzema jól láthatóan köpött egy nagyot a gyepre. Természetesen nem véletlenül. Francia politikusok szerint nem puszta véletlenről van szó, a köpés a himnusznak szólt.

posztolta Facebookon Nadine Morano jobbközép francia uniós parlamenti képviselő.

Korábban Benzema 300 ezer euróval támogatta, hogy Lyonban szalafista muszlim szélsőséges) mecset épüljön - azaz terroristákat pénzelt.

Ugyanakkor Benzema legocsmányabb tette minden bizonnyal az volt, amikor saját nemi szervéről küldött fotókat egy 13 éves kislánynak.

Ezt még megúszta. Ahogy azt is, amikor egy kiskorú prostituálthoz járkált. Előbbi esetben azt hazudta, hogy feltörték a gépét, utóbbinál pedig, hogy nem tudta, hogy kiskorú a lány.

Azt azonban nem úszta meg, amikor megpróbálta megzsarolni korábbi válogatott csapattársát, Mathieu Valbuenát. Ez az ügy még 2015-ben kezdődött: az 52-szeres francia válogatott futballista, Mathieu Valbuena panaszt tett, mert egy ismeretlen felhívta és közölte vele, birtokában van róla egy kompromittáló videó.

Karim Benzema terroristákat támogat és péniszfotókat küldözget Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A telefonáló az ügy "elrendezését" javasolta, ugyanakkor pénzösszegről nem beszélt, de azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza a felvételt, amennyiben nem fizetnek neki. A vád szerint Benzemát egy gyerekkori bűnöző barátja kérte meg, hogy közvetítőként lépjen fel, érje el Valbuenánál, hogy egyezzen meg zsarolóival.

A csatárt 2015 novemberében őrizetbe vették, de kihallgatását követően szabadon engedték.

Végül a bíróság 2021 novemberében tett pontot az ügy végére: az akkor 33 éves játékos egy év felfüggesztett börtönbüntetést és 75 ezer eurós (kb. 27 millió Ft) pénzbírságot kapott. Mindezek után azonban vígan focizhatott tovább, 2016 tavaszi kizárása után a bírósági ítéletet követően a válogatottba is visszatérhetett, most pedig várhatja a szombat esti, párizsi BL-döntőt. Benzema természetesen fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, s a másodfokú eljárást idén június 30-án tartják meg Franciaországban.

A világfutball jelenlegi talán két legaljasabb játékosa

- akiknek korábbi cselekedeteik alapján semmi keresnivalójuk nem lenne már egyetlen csapatban sem -

szombaton este 21 órakor összecsap a 2022-es labdarúgó BL-döntőben, a Real Madrid-Liverpool találkozón.