Új orosz atomfegyvert jelentett be Putyin

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna,
Pleszeck, 2022. április 21. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített képen tesztindítást végeznek a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétával az Arhangelszk megyei pleszecki kísérleti űrrepülőtérről 2022. április 20-án. Az orosz védelmi tárca szerint a Szarmat a világ legnagyobb hatóerejű és legnagyobb hatótávolságú rakétája. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Az év végéig hadrendbe áll az első Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétarendszer - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy katonai iskola végzős hallgatóival kedden egy Moszkvában megtartott találkozón.
Vágólapra másolva!

Putyin szerint az orosz csapategységekhez elkezdtek megérkezni az Sz-500-as légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek is, amelyeknek nincs párjuk a világon.

Az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva lehetséges katonai fenyegetések és kockázatok figyelembevételével fogja erősíteni és fejleszteni fegyveres erőit.

Kiemelt feladatnak nevezte a csapatok felszerelését új fegyverrendszerekkel.

- mondta Putyin, aki szerint a világon jelenleg nincs az orosznál hatékonyabb haderő.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített képen tesztindítást végeznek a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétával az Arhangelszk megyei pleszecki kísérleti űrrepülőtérről, 2022. április 20-án Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium/-

Korábbi tájékoztatás szerint az orosz Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakéta egyszerre több hiperszonikus csapásmérő egység hordozására alkalmas.

Viktor Litovkin nyugállományú ezredes, katonai szakértő az RT állami televíziónak kedden azt mondta, hogy a rakéta 10-16 különböző kapacitású robbanófejet, köztük több Avangard hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkot képes hordozni, valamint akár a Déli-sarkon keresztül is elrepülni a célpontjához, és bármelyik irányból csapást mérni.

- mondta Litovkin.

A hangsebesség huszonhétszerese, óránként mintegy 33 ezer kilométeres sebesség elérésére, irány- és magasságváltoztatásra képes Avangard hiperszonikus eszközöket 2019 decemberében állították hadrendbe az orosz hadseregben.