Drasztikusan megnőhetnek az áramárak Svédországban

power plant smoke, erőmű, füst, környezet, szennyezés, illusztráció
6656987 22.09.2021 Smoke and steam billows from Belchatow Power Station, Europe's largest coal-fired power plant operated by PGE Group, near Belchatow, Poland. Alexey Vitvitsky / Sputnik (Photo by Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Átszámítva mintegy ötezer euróval (2 millió forint) is több lehet idén a lakosok villanyszámlája az előrejelzések szerint az atomerőművek korai bezárása, a megújuló energiák instabilitása és az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók miatt az északi országban - mutat rá cikkében a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy azok a lakástulajdonosok, akik nem tudnak félretenni nagyjából ötvenezer svéd koronát (2 millió forintot) pluszban a fűtési szezonra, arra számíthatnak, hogy a szolgáltató kikapcsolja az áramot az otthonaikban a tartozásaik miatt.

A legnagyobb problémát az atomerőművek idő előtti bezárása, a megbízhatatlan és nem megfelelő szélenergiába történő nagyszabású beruházások, a svéd villamosenergia-hálózat más országokkal való összekapcsolása és a rendkívül magas energiafogyasztású informatikai óriások Svédországba telepítése okozta, amelyek szinte ingyen kapják az áramot

hívja fel rá a figyelmet a Samnytt hírportál.

A szankciók mellett az észszerűtlen zöldpolitikának köszönhető a drasztikus áremelkedés Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

Szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy a svédországi háztartások és vállalkozások áramellátása időnként megszűnhet, ami korábban csak a fejlődő országokban volt jellemző, ráadásul az elmúlt időszakban a villamosenergia-árak többször is olyan szintre emelkedtek, amit nem tudott kifizetni sok háztartás és vállalkozás.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Svédországot más országok átgondolatlan energiapolitikai döntései is befolyásolják. Ez különösen igaz Németországra, ahol a kormány még Svédországnál is sikeresebben számolta fel az atomerőműveket.

Az a tény, hogy a svéd villamosenergia-piac most már össze van kapcsolva az európai villamosenergia-piaccal, azt jelenti, hogy Svédország egy esetleges európai áramhiány esetén nem tudná kielégíteni a saját igényeit, mivel a villamos energia a súlyosabb hiánnyal küzdő országokba jutna.

A szakértők szerint a villamosenergia ára ezen a télen akár a mostani három-négyszerese is lehet.