A dán királynő nyolcból négy unokáját megfosztotta a hercegi címtől

II. MARGIT, uralkodásának 50 éves évfordulójának díszvacsoráján
Elképesztően fest az április 16-án 82. életévét betöltő királynő
Vágólapra másolva!
A hivatalos indoklás szerint erre azért volt szükség, hogy a gyerekek saját maguk formálhassák életüket, ám az unokákat és édesanyjukat sokkolta a döntés.
Vágólapra másolva!

II. Margit dán királynő a nyolc unokája közül négyet megfosztott a címétől – jelentette be a palota.

„2023. január 1-jétől Őfelsége, Joachim herceg leszármazottai csak Monpezat grófja és grófnője címüket használhatják,

– áll a királyi palota közleményében.

Az 53 éves Joachim hercegnek két házasságából négy gyereke született: Nikolai, Felix, Henrik és Athena, 23 és 10 év közöttiek.

A közlemény szerint a királynő a döntésével azt szeretné elérni, hogy a legfiatalabb fia, Joachim herceg négy gyereke normálisabb életet élhessen, és anélkül alakíthassák a saját életüket, hogy eleget kellene tenniük a királyi ház kötelezettségeinek.

II. Margit dán királynő Forrás: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

Valamint ezzel döntéssel a királynő követte más európai királyi családok hasonló lépéseit a monarchia karcsúsítása érdekében – írja a Guardian.

Joachim herceg két idősebb fiának édesanyja azonban a dán médiának azt mondta, sokkolta a döntés. „Az egész a semmiből jött, a gyerekek kirekesztettnek érzik magukat" – nyilatkozta Alexandra grófnő.

A királynő négy másik unokája, az 54 éves Frederik trónörökös gyerekei megtarthatják címüket, de miután nagykorúvá válnak, csak a leendő király, Christian herceg kap apanázst.