Az orosz védelmi miniszter értelmezte Putyin szavait

Szergej Sojgu
MOSCOW, RUSSIA - JUNE 23: Russian Defense Minister, Sergey Shoygu speaks during the 9th Moscow Conference on International Security in Moscow, Russia on June 23, 2021. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggeli, részleges mozgósításra vonatkozó bejelentését követően a védelmi miniszter, Szergej Sojgu beszélt a részletekről és a hadművelet jelenlegi állásáról, előrehaladásáról - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Sojgu bejelentette: az orosz hadsereg „nem annyira Ukrajnával, inkább a kollektív Nyugattal" harcol, amely „hatalmas tételben szállít fegyvereket Ukrajnának. Mintegy 70 katonai és több mint 200 civil műhold, a teljes NATO-csoportosulás dolgozik Ukrajna érdekében, miközben Kijev a nyugati fegyvereket egyre gyakrabban használja a civilek ellen."

Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Az orosz védelmi miniszter szerint Ukrajna elvesztette hadseregének felét: 61 ezer 207 halottról, 49 ezer 368 sebesültről számolt be. Az orosz áldozatok számát 5937-re tette; a harctéri sebesültek 90 százaléka az információi szerint újra bevethető.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által szerda reggel bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatban Sojgu azt mondta: az elsősorban azokra vonatkozik, akik már szolgáltak a hadseregben, vagy rendelkeznek katonai szakképzettséggel, harci tapasztalattal. Kijelentette, hogy a mozgósítás nem érinti sem a sorkatonaságot, sem a diákokat.

Oroszországban hatalmas mozgósítási erőforrás áll rendelkezésre, mintegy 25 millió ember – alig több mint 1 százalékuk tartozik a jelenlegi, részleges mozgósítás alá, úgy 300 ezer ember.