Bemutatjuk Magyarország egyik legnagyobb brüsszeli ellenségét

Vágólapra másolva!
Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése óta folytatja magyarellenes kampányát Belgium korábbi liberális kormányfője, Soros György egyik legszorosabb szövetségese, Guy Verhofstadt. A politikus miközben megpróbálja magát korrupciómentesnek beállítani, addig az elmúlt években annyi botrány látott napvilágot a személyével kapcsolatban, hogy 2019-ben le is kellett váltani a liberális frakció éléről az Európai Parlamentben. Verhofstadt teljes erővel kiáll az illegális bevándorlók beengedése mellett, és korlátlanul engedné az LMBTQ-propaganda terjesztését. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években Guy Verhofstadt, Belgium korábbi miniszterelnöke, Magyarország egyik legnagyobb ellenségévé vált az európai politikai színtéren. Verhofstadt egyértelműen kiállt az illegális migránsok magyarországi betelepítése mellett, 2010 óta követeli, hogy hazánk egyetlen eurócentet se kapjon Brüsszeltől, teljes mellszélességgel támogatja az LMBTQ-propagandát, és mindezek mellett mindent megtesz azért, hogy az Orbán-kormány megbukjon. A magát tiszta kezűnek beállító liberális Verhofstadt az elmúlt évtizedekben rengeteg botrányba belekeveredett. Nézzük is most ezeket!

Guy Verofstadt az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése óta nem bír leállni a magyarok támadásával Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Offshore-ozás

A volt belga miniszterelnök, korábbi liberális frakcióvezető 2010 és 2016 között egy offshore céget is működtető cégcsoport, az Exmar-csoport igazgatóságában ült, és mindezért évi 60 ezer eurót (nagyjából 20 millió forintot) kapott. Minderre akkor derült fény, amikor napvilágra kerültek az úgynevezett Paradise-iratok. A 13,4 millió dokumentumot tartalmazó adatbázis 2017. november 5-én jelent meg. A Paradise-iratokat a német Süddeutsche Zeitung napilapnak szivárogtatták ki, majd egy nemzetközi újságíró-közösség dolgozta fel.

A Paradise-iratok a szingapúri Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságról és a bermudai Appleby ügyvédi irodáról, továbbá 19 adóparadicsom cégnyilvántartásáról tartalmaznak adatokat, benne gazdag vállalkozók, politikusok, sportolók offshore ügyeit tartalmazták. Az offshore vállalatok mögé rejtett gazdasági tevékenység önmagában nem illegális, de gyakran az adóelkerülést vagy a pénzmosást szolgálja. A Paradise-iratokból derült ki, hogy az Exmar-csoporton belül működött egy bermudai cég is, nagyon limitált tevékenységgel.

Verhofstadtnak igazgatósági tagként tudnia kellett a cégcsoport offshore tevékenységeiről is.

Amikor a botrány kirobbant, akkor Verhofstadt szóvivője egy gyenge kabaréba illő szánalmas magyarázattal állt elő: mivel az Exmar a tengerpart melletti olajszállítással is foglalkozik, ezért köthették össze az offshore szót a céggel (az offshore szó szerinti jelentése: parton túli).

Oligarchákkal is kapcsolatot tart

A liberális politikus azonban nemcsak különféle cégekkel, hanem oligarchákkal is kapcsolatot tart, sőt, lobbizik is nekik. Ezek közül az egyik a belga Boël család. Verhofstadt különösen Nicolas Boëllel áll szoros kapcsolatban. Az oligarcha birtokolja a Sofina holdingot, amelynek az érdekeltségébe tartozik a GDF Suez is. A GDF Suez még 2014-ben akarta megszerezni a görögországi Thesszaloniki vízművét. 2015 júliusában Verhofstadt már az Európai Parlamentben követelte Aléxisz Ciprasz görög miniszterelnöktől a privatizációs csomagot. Az értékesítés előtt egy népszavazást is tartottak a városban. A voksoláson 200 ezren mondtak nemet a privatizációra, azonban, mivel Brüsszelt általában nem érdekli, hogy mit akarnak az emberek, beleírta a Görögországgal kötött hitelmegállapodásba, hogy a vízművet el kell adni.

Verhofstadt ugyanekkor az APG nyugdíjalap igazgatóságának is tagja volt, a Cipraszt és Görögországot támadó beszéde után fél év alatt három görög miniszter is találkozott az APG vezetőivel.

Guy Verhofstadt körül több kétes ügy is kipattant Forrás: AFP/Frederick Florin

Eurómilliókat kapott Verhofstadt

Verhofstadt saját bevallása szerint a képviselői fizetésén túl még három vállalattól (Sofina, Exmar, APG) és az EIPA (European Institute of Public Administration) nevezetű intézettől tett szert jövedelemre.

Bár az Európai Parlament szóban mindig érzékeny az átláthatóságra,

AZ EURÓPAI PARLAMENTI JÖVEDELEMNYILATKOZATOKBAN NEM KELL PONTOS ÖSSZEGEKET FELTÜNTETNI, EZÉRT CSAK MEGBECSÜLNI LEHET, HOGY MENNYI VERHOFSTADT TELJES JÖVEDELME.

A liberális politikus egy 2016-os cikk szerint képviselői fizetése mellett – amely évi 96 ezer euró – évente 144 ezer eurót kap egyéb forrásokból. Így összesen 240 ezer eurót kaphatott három évvel ezelőtt (ez nagyjából 55 millió forint).

Ugyanakkor az EP-képviselők mellékállásait vizsgáló jelentés szerint csak

A SOFINA ALAPKEZELŐ CÉG IGAZGATÓSÁGÁBAN BETÖLTÖTT SZEREPÉÉRT 2014 JÚNIUSA ÓTA 920 614 – 1 425 000 EURÓT VETT FEL, AMI ÉVI 230 EZER – 356 EZER EURÓS (74 MILLIÓ – 115 MILLIÓ FORINTOS) JÖVEDELMET JELENT (ÖSSZESEN 300-450 MILLIÓ FORINT).


Mindezek mellett alkalmi jövedelmei is voltak, például a Calya tanácsadó cégtől.

Mint arról korábban beszámoltunk, Verhofstadt egyébként Soros György egyik legmegbízhatóbb embere. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsalád 2019-es EP-választási kampányvideója ezért nem véletlenül szólt arról, hogy nem szabad újabb határzárakat emelni, hanem le kellene rombolni a meglévőket is. A „jó példával” az ALDE EP-frakcióvezetője, Guy Verhofstadt volt belga kormányfő jár elöl, aki a fejével egyszerűen ledönti Magyarország déli határaira emelt biztonsági kerítést. A videóban természetesen megjelenik a bevándorláspártiak legádázabb ellenfele, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. A képsorok persze nem számolnak be az ALDE akkoriban kirobbant korrupciós, tiltott pártfinanszírozási botrányáról.

Verhofstadt részben belebukott a fenti botrányokba, mivel 2019 óta nem ő vezeti a liberális frakciót az EP-ben.

Házépítési botrány

A liberális, magyargyűlölő politikus legújabb botránya, hogy miközben a még keményebb Oroszország elleni szankciók mellett kampányolt, addig Gent belvárosában egy 17. században épült, gyönyörűen felújított, folyóparti műemlék épületben él. Egy belga portál számolt be arról, hogy Verhofstadt hogyan "spórolt", amikor saját házát újíttatta fel. Mint kiderült, a liberális politikus úgy felezte meg költségeit, hogy több százezer euró közpénzt kapott a háza felújítására.

Ebbena luxusházban él Verhofstadt Forrás: V4NA

A liberális politikus és családja a sajtóhírek szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amelyben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack beszámolója szerint 2012-ben a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

A FELÚJÍTÁSHOZ A VOLT MINISZTERELNÖK JELENTŐS TÁMOGATÁST KAPOTT A FLAMAND KORMÁNYTÓL, KELET-FLANDRIA TARTOMÁNYTÓL ÉS GENT VÁROSÁTÓL IS, ÖSSZESEN 327 784 EURÓ ÉRTÉKBEN, A KNACK HÍRPORTÁL INFORMÁCIÓI SZERINT.

A genti városi tanács azzal az abszurd érveléssel utasította vissza a kritikákat, hogy a pénzt a műemlék épület kapta, nem a tulajdonos, és hogy a felújítás hozzájárul a városkép fejlődéséhez. Bár a felújítás előtt a ház lakhatatlan volt - de ezért is vehették meg a piaci árnál olcsóbban. Ilyen módon nyilván sok genti lakos szeretett volna hozzájárulni a városkép fejlődéséhez...

A nagyvonalú támogatásnak köszönhetően azonban Verhofstadték majdnem féláron megúszták családi otthonuk kialakításának költségeit. A több százezer eurós támogatáson egyébként sokan felháborodtak, és visszatetszőnek találták az ügyet, akkor, amikor a kormány változtatott az energiatakarékossági intézkedéseken.

Így gyűlöli a magyarokat Verhofstadt

És akkor most nézzünk pár példát a teljesség igénye nélkül, hogy milyen magyarok elleni gyűlöletkampányokat vezényelt le eddig Verhofstadt. Még 2018-ban Verhofstadt román elvtársai visszavonattak volna egy törvénytervezetet az RMDSZ-szel, melynek célja az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatba foglalt, kisebbségeknek tett ígéretek törvényerőre emelése lett volna. Az akkor még liberális frakcióvezető Guy Verhofstadt, aki a 2015-ös migrációs válságot az 1956-os magyar forradalommal állította párhuzamba, egy szóval sem tiltakozott a román párttárs lépése ellen. Jellemző, hogy míg Verhofstadt is a lehető leghangosabban áll ki bármilyen arab országból Európába tántorgó emberekért – nem is beszélve a legmarginálisabb szexuális kisebbségekről –, addig az Európai Unió területén élő őshonos nemzeti kisebbségekre rá sem hederít.

2010 óta csúcsra járatja a magyargyűlöletet Soros legjobb tanítványa Forrás: AFP/Benoit Doppagne

Verhofstadt a 2022-es április 3-i kétharmados Fidesz-győzelmet csak úgy kommentálta, hogy

vasárnap este a gyűlölet győzött Magyarországon.