Itt az orosz bejelentés az Északi Áramlatról

Russia Zakharova Briefing Horizontal
8221673 22.06.2022 In this handout photo released by the Russian Foreign Ministry, Russian Foreign Ministry’s spokeswoman Maria Zakharova attends her weekly briefing in Moscow, Russia. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Foreign Ministry (Photo by Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminisztérium szerint az Északi Áramlat és Északi Áramlat 2 körül kialakult vészhelyzet hátterében az Egyesült Államok titkosszolgálata áll - számolt be róla a Lenta.
Vágólapra másolva!

Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a gázvezetékeken történt szivárgások dán és svéd gazdasági zónákban történtek, amelyeket az amerikai titkosszolgálat felügyel.

Az orosz külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok a felelős Forrás: Origo

"(Ezek a területek) egyértelműen és minden kétséget kizárólag amerikai irányítás alá tartoznak, vagyis az Egyesült Államok alakítja a mostani helyzetet" - jelentette ki.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy a történtek kivizsgálása nemzetközi együttműködést igényel.

Felvetette az állami szintű terrorcselekmény lehetőségét az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéket megrongáló rendkívüli eseményekkel kapcsolatban.

Peszkov újságíróknak nyilatkozva "példátlan jellegű" eseményeknek nevezte az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 vezetékeken történt incidenseket.

- mondta a szóvivő.

"Ez egy incidens. Egyelőre nem tudunk egyértelműbb minősítést adni. (.)

Természetesen nagyon nehéz lenne elképzelni, hogy egy ilyen terrorcselekményre valamilyen állam részvétele nélkül kerülhetett volna sor"

- kommentálta a helyzetet Peszkov a pusztítás mértékére utalva.

Lehetetlennek nevezte annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vajon Oroszország és az Egyesült Államok együttműködhet-e a történtek kivizsgálásában, mivel - mint mondta - a két ország biztonsági szervei között nincs semmilyen érdemi kapcsolat és együttműködés. Nem tudott felelni arra sem, hogy technikailag újraindítható lesz-e valaha a korábban működő Északi Áramlat-1.

A CNN amerikai hírtelevíziónak azon értesüléseit kommentálva, melyek szerint orosznak tűnő hadihajókat láttak a sérült csövek térségében, Peszkov emlékeztetett rá, hogy a Balti-tengerről van szó, és a NATO-tagországoknak azon a vidéken sokkal több repülő, úszó és egyéb haditengerészeti eszköze észlelhető, ezért - mint mondta - "ezek teljesen ostoba, mondjuk úgy, hogy elfogult hírek".