Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szijjártó Péter: Az EU-nak változtatnia kell eddigi elhibázott Afrika-politikáján

SZIJJÁRTÓ Péter; RINKEVICS, Edgars
Budapest, 2020. november 8. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Budapesten, a külügyminisztériumban 2021. november 8-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak változtatnia kell eddigi elhibázott Afrika-politikáján, és a migráció ösztönzése helyett végre arra kellene fókuszálnia, hogy hogyan segítse az afrikaiak helyben maradását - jelentette ki pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a franciaországi Brestben.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyminiszterek kétnapos informális tanácsülésének második napján aláhúzta, hogy az eddigi intézkedések egyik legkedvezőtlenebb hatása, hogy folyamatosan erősödtek az elmúlt években az Európát érő migrációs hullámok.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezért szerinte itt az ideje a változtatásnak, annak, hogy a közösség a helyben maradáshoz szükséges körülmények megteremtésére összpontosítson. Elmondta, Magyarország ehhez már egészségügyi, gazdasági és katonai eszközökkel is hozzájárult.

A kormány eddig 2,5 millió koronavírus-vakcinát adományozott afrikai országoknak, s több mint 15 milliárd forint értékben hajtott végre humanitárius fejlesztéseket, így segítve a nehéz helyzetben lévő közösségek helyben maradását.

Emellett évente több mint 2500 felsőoktatási ösztöndíjat biztosít afrikai hallgatók számára, hogy olyan tudásra tehessenek szert, amelyet később otthon hasznosíthatnak - mutatott rá. Leszögezte, hogy az afrikai emberekre hazájukban van szükség, ugyanis ők jelentik a lehetőséget a felemelkedésre, a fejlődésre. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az EU az úgynevezett poszt-cotonou-i egyezmény elfogadására készül 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal. Ez szerinte "gyakorlatilag egy migrációs megállapodás, az ENSZ globális migrációs paktumjának kistestvére", ezért a magyar kormány nem fog hozzájárulni az aláírásához.

- fogalmazott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről