A spanyol VOX párt vezetője a V4 egységét méltatta

ABASCAL, Santiago; ORBÁN Viktor
Madrid, 2022. január 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően tartott megbeszélésükön Madridban 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A visegrádi csoport (V4) a nemzeti szuverenitás védelmében tanúsított egységét méltatta Santiago Abascal, a spanyol VOX párt vezetője abban az interjúban, amelyet a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak adott hétfőn megkezdődött lengyelországi látogatása kapcsán.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai háború nemcsak az ukrán nemzetet, hanem a konfliktushoz közel eső országokat is jelentősen érintette, például az energiapolitikában - mondta Abascal, válaszolva az európai konzervatívok együttműködéséről szóló kérdésre.

Orbán Viktor miniszterelnök és Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

- jelentette ki a VOX elnöke. Hozzátette: ma "inkább a belügyeink érdekelnek".

Elismerte, hogy a konzervatívok között "bizonyos súrlódások is megjelentek", elsősorban az Oroszországnak adandó választ, illetve a szankciókat illetően.

- jelentette ki.

Elmondta, hogy lengyelországi látogatása során a lengyel-fehérorosz határra is ellátogat, megtekinti az ott a Fehéroroszországon át Lengyelországra nehezedő migrációs nyomás miatt felépített acélkerítést.
Az Abascal vezette VOX-küldöttség hétfőn a legnagyobb lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselőivel, köztük Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel találkozott Varsóban.

Radoslaw Fogiel, a PiS külügyi titkára a TVP Infóval közölte: a találkozó fő témája az Európai Parlamentben (EP) folytatott együttműködés volt. Abascal határozottan elítélte az orosz agressziót, emellett egyértelmű támogatását fejezte ki Ukrajna területi egysége, valamint azon elv iránt, miszerint "csak az ukránok - bármilyen külső nyomás nélkül - dönthetnek a háború befejezéséről" - számolt be Fogiel.

Hozzátette: Kaczynski és Absacal az illegális bevándorlásról és az Európai Unió külső határának védelméről is egyeztettek.

Korábbi bejelentés szerint napirenden szerepeltek a jövő évben Lengyelországban és Spanyolországban esedékes parlamenti választások is.