Elkezdődött az izraeli választás, már javában voksolnak

napfogyatkozás, világszerte, 2022. 10. 25., olaszország, izrael, pakisztán, Kazahsztán, dánia, jeruzsálem, németország, hamburg, törökország, hollandia, irak, cairo, egyiptom
CAIRO, EGYPT - OCTOBER 25: People inspect the partial solar eclipse in Cairo, Egypt on October 25, 2022. Fareed Kotb / Anadolu Agency (Photo by Fareed Kotb / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Megkezdődtek az izraeli parlamenti választások kedd reggel, a szavazók a legtöbb szavazóhelyiségben este kilenc óráig adhatják le voksukat. A baloldali, arabbarát kormány feltehetően megbukik és Netanjahu lehet ismét a miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A választásra jogosult mintegy 6,8 millió választópolgár az izraeli parlament, a kneszet 120 képviselőjét hivatott megválasztani. A Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök által vezetett Likud pártnak az előzetes közvélemény-kutatások szerint van esélye arra, hogy kormányzó többséget szerezzen a parlamentben.

Mivel a választás napja munkaszüneti nap Izraelben, a hatóságok a biztonsági készültség fokozásával, valamint a palesztin területek lezárásával készülnek a voksolásra; hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csak rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

A június elején megalakult új kormányt a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt, a Naftali Bennett vezette, a telepesek érdekeit képviselő jobboldali Jobbra (Jamina), az iszlám hagyományokat őrző arab Raam párt, az Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali párt, a szociáldemokrata Munkapárt, a baloldali liberális Merec párt és a jobboldali-szekuláris Izrael a Hazánk párt alkotta.
Izraelben három éven belül már az ötödik választás a keddi. A baloldali-centrista kormánykoalícióban részt vevő pártok vezetői júniusban állapodtak meg a kneszet feloszlatásáról a koalíció szétesése miatt. Jelenleg Jaír Lapid eddigi külügyminiszter, a Van Jövő párt vezetője tölti be az ügyvezető kormányfő szerepét.