A francia kormány megtartaná a dolgozni akaró migránsokat, a bűnözőket pedig kitoloncolná - videó

Emmanuel Macron, migráns, menekül, migránsok, között, társaságában
BERLIN, GERMANY - JANUARY 10: French independent presidential candidate Emmanuel Macron chats with participants in a training program for refugees at a train repair facility of German state rail carrier Deutsche Bahn on January 10, 2017 in Berlin, Germany. Macron, a former government minister and French Socialist, left the French Socialist Party (PS) and has since launched his own political initiative called "En Marche!". Approximately 120 trainees, many from countries incuding Syria, Iraq and Eritrea, are taking place in the program, which is one of many being offered by German companies. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A V4NA arról ír, hogy megkezdődött a francia parlamentben a kormány migrációs politikájáról szóló törvényjavaslat vitája. A belügyminiszter elmondása alapján az új törvény célja a jobb integráció és a hatékonyabb kitoloncolás, a miniszterelnök ugyanakkor leszögezte, hogy a zéró bevándorlás nem kívánatos és nem is lehetséges. Marine Le Pen jobboldali politikus szerint demokratikus úton, népszavazással kellene a kérdésről dönteni.
Vágólapra másolva!

A francia kormány alapvető változtatásokra készül a bevándorlást illetően, az erről szóló parlamenti vita során a belügyminiszter és a kormányfő ismertette az Alsóházban az elképzeléseket. Gérald Darmanin belügyminiszter elmondása alapján az új törvénnyel az

a vezetés célja, hogy megkönnyítsék az integrációt azok számára, akik valóban be akarnak illeszkedni a társadalomba és dolgozni szeretnének, ezzel egyidőben pedig hatékonyabbá kívánják tenni a kitoloncolási rendszert azoknak a külföldi állampolgároknak az esetében, akik bűncselekményt követtek el Franciaország területén.

A politikus elmondása alapján bevándorlókkal kívánja a kormány megoldani a munkaerőhiányt egyes szektorokban, ahol jelenleg nincs elég munkavállaló. Hozzátette azonban, hogy

A francia belügyminiszter leszögezte, hogy olyan külföldieket kívánnak integrálni, akik dolgozni akarnak, nem pedig olyanokat, akik lopnak.

A V4NA szerint a dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlók munkába állításáról beszélt a parlamentben Élisabeth Borne miniszterelnök is. Kiemelte, hogy a kormány szándéka, hogy hű maradjon az ország értékeihez és a beilleszkedés iránti hajlandóságához, de a méltósággal való integrálás csak a jogok tiszteletben tartása mellett lehetséges. A francia kormányfő ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a zéró bevándorlás se nem kívánatos, se nem lehetséges.

A miniszterelnök, akárcsak az államfő, kemény fellépést, ugyanakkor emberséget ígért az eljárás során, a republikánus párt tagjaihoz szólva pedig azt mondta, garantálja, hogy a bevándorlás szabályozva lesz az elkövetkezendőkben. Bruno Retailleau, a Republikánus párt Szenátus-beli elnöke azonban a témával kapcsolatos interjújában leszögezte, hogy nem fogja megszavazni a bevándorlási törvényt, ami automatikusan tartózkodási engedélyhez juttatná és egyben egy második esélyt adna azoknak a külföldi állampolgároknak, akiknek korábban elutasításra került a menedékkérelmük.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés párt parlamenti frakcióvezetője, Marine Le Pen szintén felszólalt a törvényjavaslattal kapcsolatban. A politikus leszögezte, hogy

a francia lakosság többsége úgy gondolja, hogy a bevándorlást meg kell állítani, és úgy vélik, hogy a jelenlegi kormány képtelen arra, hogy szabályozza az immigrációt.

Le Pen szerint ezért demokratikus úton, népszavazással kellene dönteni egy olyan alapvető kérdésről, mint a bevándorlás.

A francia kormány várhatóan 2023 első negyedében terjeszti a parlament elé a szóban forgó törvényjavaslatot.