Bohócot csinált magából Macron a vébédöntő után, a franciák elképedve nézik

Emmanuel Macron, A Francia Köztársaság elnöke, Katar, Katar foci vb, Labdarúgó világbajnokság, 2022.12.18., Foci-vb 2022
French President Emmanuel Macron consoles France's forward #10 Kylian Mbappe during the trophy ceremony after France lost the Qatar 2022 World Cup final football match between Argentina and France at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 18, 2022. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Politikai téma lett Franciaországban az elvesztett vébédöntő - nem a válogatott, hanem Macron elnök szánalmas teljesítménye miatt. A politikusok élesen bírálják, a szurkolók kinevetik az elnököt, aki azért ment Katarba, hogy belpolitikai hasznot húzzon a várt világbajnoki címből. Ez ugyan elmaradt, de az elnök ezt nem akarta észrevenni, előbb a pályán csinált bohócot magából, majd a válogatott öltőzőjében keltett ellenszenvet, végül mindenki döbbenetére kitalálta, sőt, gyakorlatilag utasításba adta, hogy meg kell tartani a győzelmi felvonulást - a vereség ellenére.
Vágólapra másolva!

Az egész világot bejárták a videók, és képek, amiket mi is megmutattunk a döntő napján:

Macron rá akart akaszkodni a válogatott és különösen a döntőben mesterhármast szerző Mbappé népszerűségére

, de a vereség miatt elkeseredett, és az elnökre láthatóan dühös gólkirály semmibe vette és megalázta.

Macron azonban nem nyugodott, amikor a vébé gólkirályának járó Aranycipőt átadta Mbappénak, akkor is hosszan ölelgette, és megpróbált vele jópofizni, de a PSG világsztárja láthatóan már nagyon ment volna tovább, még kezet is fogott a sorban következő emberrel, miközben a francia elnök még nem akarta elengedni.

Forrás: AFP/Franck Fife
Macron és a kényszeredett Mbappé Forrás: AFP/Jewel Samad

Mbappé viselkedésében - ahogy azt megírtuk - szerepet játszhatott az is, hogy Macron már a meccs előtt megtámadta a csapategységet, magával akarta vinni a vébédöntőre Benzemát, akiről ma már nyílt titok, hogy nem a sérülése miatt maradt ki (hiszen három nap után már edzett a Realban), hanem mert több játékos szinte nem is áll szóba vele, mert nem bocsátották meg neki, hogy részt vett volt válogatott csapattársa megzsarolásában.

De ezzel sem volt még vége, Macron utána bement az öltözőbe is, ahol hosszú beszédet mondott az összetört és végtelenül csalódott focistáknak és az udvariasan, de kelletlenül álló kapitánynak, Deschamps-nak. Több játékos oda sem figyelt, leginkább talán a francia hazafi Giroud-n lehetett látni a helyzet kínosságát, a vébén válogatott gólrekorderré váló klasszis megpróbálta megadni a tiszteletet a hivatalban lévő elnöknek, próbált figyelmet imitálni, de láthatóan ez nagyon nehezére esett.

Ahogy az egyik francia hírtelevízióban fogalmaztak:

Macron úgy viselkedett, mint egy klubelnök, aki egy nagy meccs után bemegy az öltözőbe.

Macron annyira büszke volt a beszédére, hogy a Twitteren meg is osztotta.

Egészen kínos, ahogy a francia elnök arról győzködi a válogatott focistákat, hogy milyen nagyszerű csapatot is alkotnak, majd

a végén "Éljen a Köztársaság, Éljen Franciaország!" felkiáltással nyakon ragadja a szövetségi kapitány Deschamps-t, aki nem viszonozza az ölelési szándékot.

Egy kommentelő ki is emelte a pillanatot, ezzel a megjegyzéssel: Halál, halál, halál.

Az 1998-as világbajnok Emmanuel Petit a BFM TV-ben gúnyosan csak ennyit mondott Macronról: "Azt hittem ő az edző"

A BFM hírtelevízió szerint az elnök arról is beszélt, hogy a győzelmi felvonulást meg kell tartani a vereség ellenére is, amit mindenki elképedéssel fogadott.

Sokan gondolhatnak most arra, hogy milyen elképesztő eufória fogadta a horvát válogatottat négy éve Zágrábban az ezüstérem és most a bronzérem után, de nem szabad elfelejteni, hogy Horvátország 3 milliós ország, Franciaország pedig majdnem 70 milliós - és a horvátokkal ellentétben kétszeres világbajnok, legutóbb épp 4 éve.

Macron legkínosabb pillanata: hosszan ölelgeti Mbappét, aki már a következő embernek nyújtja a kezét, és menne tovább Forrás: AFP/Paul Ellis

Természetesen a francia válogatott, ha a dolog futball részét tekintjük, fantasztikus teljesítményt nyújtott, utoljára Brazília volt képes a vb-győzelem után a következő vb döntőjébe is bejutni (éppen Franciaországban, 1998-ban), ráadásul ezt is csak 11-esekkel vesztette el, úgy, hogy reménytelen helyzetből állt fel és a 123. percben egy óriási ziccer kimaradt, vagyis hajszálon múlt a címvédés, amire utoljára 60 éve nem volt példa. De a szurkolók - és a focisták - gondolkodását nem lehet átalakítani:

győztes csak egy van, ha a vesztest is győztesként kezeljük, akkor a siker értéke is csökken.

Nyilvánvalóan elképezlhetetlen, hogy az argentin válogatott győzelmi felvonulással tért volna haza, ha elvesztik a döntőt.

A francia futballszövetség emiatt mindent meg is tett, hogy megakadályozza Macron nevetséges ötletét, délelőtt bejelentette, hogy nem lesz felvonulás a Champs Elysées-n.

Az elnök azonban nem nyugodott bele ebbe, kierőszakolta az ünnepséget,

így déli fél egykor az AFP hírügynökség kiadta: este fél kilenckor megünneplik az ezüstérmet a Concorde-téren - ha akarják a játékosok és a szurkolók, ha nem.

Az egyébként kifejezetten Macron-párti BFM tévében (ahol ma kora délután azzal a felirattal ment a műsor: Káosz az ünnepség körül) hosszan beszélgettek arról, nem volt-e túlmozgásos az elnök Katarban.

- mondta Sebastien Chenu, a Nemzeti Tömörülés, Marine Le Pen pártjának alelnöke.

- tette hozzá.

Thomas Portes, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország képviselője ennyit írt a Twitteren Macron produkciójáról:

A vesztesek tiszteletére adott győzelmi felvonulás este fél kilenckor kezdődik, a csapatbuszon az lesz a felirat: Döntősök.

Tegnapig világbajnokok voltak. Most ezt kell ünnepelniük, mert a köztársasági elnök utasításba adta.