Rendkívüli bejelentésre készül Putyin a háborúról

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. november 4. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Oroszországi Történelmi Társaság és az Oroszországi Hadtörténeti Társaság képviselőivel folytatott tanácskozáson Moszkvában 2022. november 4-én, a népi egység napján. Az orosz vezetés 2005-ben nyilvánította november 4-ét a népi egység napjává, amely a lengyel-litván megszállók 1612-es kiűzésének évfordulója. A megszállók elleni népfelkelést Kuzma Minyin és Pozsarszkij herceg vezette. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin az orosz biztonsági tanács tagjaival folytatott megbeszélést egy videokonferencia során. Ezután arra lehet számítani, hogy rendkívüli bejelentésre készül Putyin a háborúról - az Izvesztija ír erről.
Vágólapra másolva!

A Kreml honlapjának összegzésére hivatkozva a lap azt írja, hogy a biztonsági tanács ülésén, amely az orosz elnök Vlagyimir Putyin részvételével zajlott, Oroszország belbiztonsága is szóba került. Ennek hátterében Emmanuel Macron francia elnök azon kijelentése állhat, amely szerint a NATO-nak minden bizonnyal biztonsági garanciákat kell majd adnia Oroszországnak annak érdekében, hogy a béketárgyalások mihamarabb folytatódjanak.

Vlagyimir Putyin biztonsági garanciákat akar Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov

Mint ismert, Oroszország évtizedek óta kéri a NATO-t, hogy a szövetség ne terjeszkedjen keleti irányba, ne telepítsenek fegyvereket az orosz határhoz, és ne fenyegesse Oroszország biztonságát. Ezzel kapcsolatban Moszkva korábban garanciákat is kapott, de az ígéretet később a nyugati hatalmak semmibe vették.