Legalább 22 ember, köztük több gyerek halt meg egy pakisztáni hóviharban

weather accident TOPSHOTS Horizontal
In this handout photograph released by Pakistan's Inter Services Public Relations (ISPR) on January 8, 2022 shows army soldiers clear road covered with snow in Murree, around 70 kilometres (45 miles) northeast of the capital, Islamabad after an incident where at least 21 people died in an enormous traffic jam caused by tens of thousands of visitors thronging to a Pakistani hill town to see unusually heavy snowfall. (Photo by Inter Services Public Relations / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Inter Services Public Relations " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Legalább huszonkét ember, köztük tíz gyerek halt meg Pakisztánban, miután egy hóvihar miatt éjszakára autójukban rekedtek a fagyos hidegben - közölték helyi tisztségviselők szombaton.
Vágólapra másolva!

Tragédiát okozott szombaton egy hatalmas hóvihar Pakisztánbanm több mint húsz ember bennragadt egy dugóban a 81 centiméter vastag hóban, ahol autóikban holtan találták őket. Az országban már két napja intentíven havazik.

Egy elakadt autó Murree-ban 2022. január 8-án Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

A hatóságok véleménye megoszlik abban, mi okozta a halálukat:

a kormány képviselői szerint fulladás, miután bekapcsolták a fűtést, egy egészségügyi szakértő szerint kihűlés miatt haltak meg.

Helyi lakosok ételt és takarókat adtak az autóban rekedt embereknek, amíg a hadsereg és a kormány emberei azon dolgoztak, hogy kiszabadítsák őket.

Katonák dolgoznak egy hóban ragadt jármű kimentésén 2022. január 8-án Forrás: AFP/-

A helyi média arról számolt be, hogy

több ezren akadtak el a Murree városába vezető úton,

miután az időjárás miatt lezárták a Malka-e-Kohsarba vezető utat. Azóta a Murree-ba vezető utat is lezárták, és dolgoznak az úton ragadtak kimentésén. A hatóságok azt közölték, hogy már körülbelül 23 ezer járművet biztonságosan kimentettek, de körülbelül 1000 még mindig kint van a hidegben.

Havas úton elakadt járművet tolnak a pakisztáni fővárostól, Iszlámábádtól 45 kilométerre január 8-án Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

A legtöbb áldozat kihűlés vagy szénmonoxid-mérgezés következtében halt meg. Köztük volt egy iszlámábádi rendőrtiszt és családjának hét további tagja - mondta el Atik Ahmed rendőrtiszt.

Több mint egy méter hó eset szombatra virradóra az Iszlámábádtól körülbelül 46 kilométerre északra fekvő közkedvelt üdülőhely, Murri térségében. Rengetegen indultak útnak a város felé, és útközben autók ezrei akadtak el a hóban - közölte Sejk Rasíd Ahmed pakisztáni belügyminiszter.

A havazás annyira erős volt, hogy eleinte a hókotrók sem bírták - mondta el egy murri tisztségviselő.
Eközben mínusz nyolc fokig süllyedt a hőmérséklet.

Egy különleges katonai egységet és félkatonai szervezeteket mozgósítottak, hogy segítsenek. Szombat estig járművek ezreit szabadították ki a hó fogságából, de több mint ezer autó még mindig vesztegel - tette hozzá a belügyminiszter.

A hatóságok szombaton katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították a térséget - tájékoztatott honlapján a BBC brit műsorszolgáltató.

Az üdülőhelyhez vezető utak többségéről délutánra eltisztították a havat, a többit pedig katonák takarítják. A hadsereg által működtetett iskolákat menedékké alakították át, ahol szállást és élelmet biztosítanak a megmentett turistáknak. Az autókban rekedt embereknek élelmiszert és takarókat osztottak ki.

A 2300 méter magasan fekvő Murrit évente több mint egymillió turista keresi fel. A katasztrófát az okozta, hogy a hétvége közeledtével sokan indultak útnak a népszerű üdülőhely felé - közölte Sejk Rasíd Ahmed. Az elmúlt napokban több mint százezer autó lepte el a várost, és a pakisztáni közösségi oldalakat elárasztották a havat élvező emberek képei.