Oroszország ellen indítana eljárást háborús bűnök miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság, mivel egyes hírek szerint az oroszok vákuumbombát használtak.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vizsgálatot indított Oroszország ellen az Ukrajna lerohanása során elkövetett esetleges háborús bűnök miatt, miután egy ukrán tisztviselő azt állította, hogy Oroszország illegális fegyvert használt a háború során - közölték tisztviselők.

A Fox News összeállítása szerint hétfőn Ukrajna amerikai nagykövete, Oksana Markarova az amerikai Capitoliumban újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország ukrajnai inváziója során vákuumbombát használt, megsértve ezzel a nemzetközi jogot. Markarova egy zárt kongresszusi meghallgatás előtt beszélt erről.

Háborús bűnök miatt indulhat eljárás Oroszország ellenForrás: AFP/Sergey Bobok

Ugyanezen a napon Karim Khan, az ICC főügyésze, aki már az inváziót megelőzően is vizsgálódott, azt mondta, hogy "a lehető leggyorsabban" vizsgálatot indít minden más lehetséges jogsértés ügyében. A vákuumbomba jellemzően pusztítóbb, mint a hagyományos bombák, mivel elnyeli az adott térben lévő oxigént, hogy jelentős robbanást okozzon.

A Fehér Ház a nemzetközi nyomozó szervek megerősítésére vár, mielőtt lépéseket tenne - közölték tisztviselők."Ha ez igaz lenne, akkor ez potenciálisan háborús bűncselekmény lenne" - mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára egy hétfői sajtótájékoztatón.

Az alábbi felvételen nagy valószínűséggel az említett vákuumbomba bevetése látható: