Négy orosz vadászgép megsértette a svéd légteret

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Gotland sziget, Svédország, orosz harci repülőgépek megsértik a svéd légteret
Gotland, 2022. március 3. A svéd légierő által közreadott képen két Szu-27-es és két Szu-24-es típusú orosz harci repülőgép megsérti a svéd légteret a Balti-tenger felett Gotland szigetétől keletre 2022. március 2-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Svéd légierő
Vágólapra másolva!
A légtérsértés a legnagyobb svéd szigettől, Gotlandtól keletre történt, amit a skandináv állam légierejének egyik Jas 39 Gripen gépéről fényképfelvétellel dokumentáltak - jelent meg a svéd fegyveres erők honlapján szerda este.
Vágólapra másolva!

A felvételeken az látható, hogy két SU 27 és két SU 24-es orosz vadászrepülők szállnak.

– mondta el Carl-Johan Edström, a légierő parancsnoka.

Hozzátette, a légierő azonnali reagálása azt mutatja, hogy Svédország felkészültsége jó, az ország határainak biztosítása érdekében azonnal a helyszínen voltak Gripenek.

A honvédség hadműveleti parancsnoka szándékos cselekedetnek nevezte a légtérsértést és szintén azt hangsúlyozta, hogy komolyan kell venni.

Peter Hultqvist védelmi miniszter a TT hírügynökségnek úgy reagált, hogy elfogadhatatlan, hogy Oroszország megsértette a svéd légteret, ami egyértelműen diplomáciai lépéshez vezet.

A svéd légierő által közreadott képen két Szu-27-es és két Szu-24-es típusú orosz harci repülőgép megsérti a svéd légteret a Balti-tenger felett Gotland szigetétől keletre 2022. március 2-án. Forrás: MTI/EPA/Svéd Légierő

„A svéd szuverenitást és területet mindig tiszteletben kell tartani" – fogalmazott a miniszter.