Oroszországban elfogyhat az inzulin

diabétesz
Az egyes diabéteszben szenvedő betegeknél eddig kizárólag csak tűszúrással lehetett a szervezetbe juttatni az inzulint
Vágólapra másolva!
Az orosz gyógyszertárakban lassan hiánycikké válik az inzulin, valamint számos, a cukorbetegség kezeléséhez szükséges külföldi készítmény, adta hírül az orosz napilap, a Kommerszant, amely a gyártáshoz használt alapanyagok hiányával magyarázza a jelenséget.
Vágólapra másolva!

Az orosz állami egészségügyi felügyelet, a Roszdravnadzor és a gyógyszertárak szövetsége azonban a hirtelen megugrott kereslettel és felvásárlással magyarázza az inzulinellátásban tapasztalható akadozást, és egyúttal emlékeztetnek, hogy az orosz lakosság számára az inzulint és a diabétesz készítmények többségét Oroszországban állítják elő.

A napilap által megszólaltatott betegek mindkét teóriát alátámasztották: a külföldön gyártott diabétesz gyógyszereket a szankcióktól, az oroszországi készítményeket pedig az inflációtól tartva vásárolták fel és halmozták fel a betegek.

A kép illusztráció Forrás: Phanie/BURGER/PHANIE/Burger

Habár a nyugati országok által Oroszországgal szemben bevezetett hivatalos szankciók nem érintik az gyógyszeripari termékeket, az orosz gyártók mégis könnyen találhatják magukat a gyógykészítmények előállításához szükséges összetevők nélkül, miután az európai beszállítók csaknem teljesen leállították szállítmányaikat.

Oroszország már korábban is a gyógyszergyártás két rivális nagyhatalmától, Indiától és Kínától importálta az alapanyagok 80 százalékát, az ellátás e két utánpótlási útvonalon is lelassult, az orosz tartalékok pedig legfeljebb 3-6 hónapig lesznek elegendőek.