Az ukrán-orosz háború első hónapjában már több mint hárommillió ukrán menekült el a hazájából. Az első hullámmal érkezők többsége a szomszédos Lengyelországot választja átmeneti otthonául. Már annyira elfogytak a kapacitások, hogy a pályaudvarokon alszanak az ukrán menekültek - írja az Al Jazeera.

A lengyel kormány és a lakosság első perctől és továbbra is a segítségnyújtás szándékával várja a menekülőket, a lengyel nagyvárosok befogadó kapacitása azonban már a végéhez ért. 

Az orosz támadások miatt Ukrajnából Lengyelországba menekültekkel teli vasútállomás látványa a lengyelországi PrzemyslbenForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Agnieszka Majchrowicz

A hétszázezer lakosú Krakkóban eddig már százötvenezer ukrán keresett menedéket. A helyi hatóságok minden létező helyszínt szállássá alakítottak át: sportlétesítményeket, kollégiumokat, szállodákat. A városban már lehetetlen akár albérletet vagy nem luxuskategóriás hotelszobát is találni az újonnan érkezők számára.

Problémát jelent, hogy az ukránok többsége kizárólag a lengyel nagyvárosokban – Varsóban, Krakkóban és Wrocław-ban – szeretne letelepedni, mert attól tartanak, hogy a kisebb települések infrastruktúrája nem elég fejlett, vagy hogy ott nem találnak munkát. 

Krakkó vezetése a lengyel kormánytól és az Európai Uniótól várja a segítséget, konkrétan a finanszírozást a menekültek ellátására, valamint azok kötelező szétosztására akár Lengyelországon belül is. 

További probléma, hogy a nagyvárosi egészségügyi és szociális ellátás sem tud már fogadni újabb menekülteket. Holott a lengyel szakértők az ukrán lakosság egynegyedének, azaz tízmillió embernek az elvándorlására számítanak, akiknek akár a fele Lengyelországban kereshet menedéket. 

Krakkóban az ukránok már a pályaudvaron alszanak. Próbálunk nekik fedelet találni, de a szomorú igazság az, hogy a férőhelyek elfogytak, lehetetlen mindenkit elszállásolni"  – figyelmeztetett Konrad Pędziwiatr, a Krakkói Közgazdasági Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok tanszékének a professzora.