Biden 2024-ben is indulna az elnökségért

Joe Biden, State of the union, évértékelő, Washington, 2022
WASHINGTON, DC - MARCH 01: U.S. President Joe Biden delivers the State of the Union address flanked by Vice President Kamala Harris and House Speaker Nancy Pelosi (D-CA) during a joint session of Congress in the U.S. Capitol’s House Chamber on March 01, 2022 in Washington, DC. During his first State of the Union address, Biden spoke on his administration’s efforts to lead a global response to the Russian invasion of Ukraine, efforts to curb inflation and bringing the country out of the COVID-19 pandemic. Jabin Botsford-Pool/Getty Images/AFP (Photo by POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden arról tájékoztatta Barack Obama egykori elnököt, hogy tervei szerint 2024-ben újraindul a választásokon. A 79 éves elnök erről már korábban is beszélt a nyilvánosság előtt.
Vágólapra másolva!

Joe Biden amerikai elnök egy márciusi brüsszeli sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „nagyon szerencsés” lenne, ha újra elindulhatna a választáson 2020-as riválisa, Donald Trump ellen. A Barack Obama és Joe Biden közti diskurzusokat ismerő források most megerősítették:

a jelenlegi elnök újrázni szeretne, és ezt egyértelműen tudatja is mindenkivel.

„Úgy vélem, azt hiszi, hogy ő az egyetlen, aki meg tudja verni Trumpot” – mondta az egyik forrás, aki azonban azt nem fedte fel, hogy melyik találkozón hozta fel Biden az újraindulási szándékát.

A Fehér Ház nem kommentálta a Biden és Obama közötti beszélgetéseket és azok tartalmát sem.

A rossz – és egyre romló – népszerűségi mutatókon túl Joe Biden életkora az, ami kérdéseket vethet fel az újabb elnöki ciklussal kapcsolatban.

Mint ismeretes, 78 évesen lépett hivatalba, esetleges második ciklusa kezdetén pedig 82 éves lenne.

További aggályokra adhatnak okot az amerikai elnök egyes megnyilvánulásai, amelyeket kritikusai a demencia jeleként értékelnek, ilyen például az is, amikor nemrégiben a szószéktől elfordulva kezet nyújtott valakinek, aki nem állt ott.

Forrás: AFP/Mandel Ngan

A friss felmérések azt mutatják, hogy tovább romlott Biden népszerűségi mutatója az elmúlt időszakban. A CNBC szerint az amerikaiak 38 százaléka szerint végez jó munkát az amerikai elnök, míg 53 százalékuk szerint nem. Biden gazdaságpolitikájával 35 százalék ért egyet, 60 százalék pedig kifejezetten rossznak tartja azt.

A FiveThirtyEight legutóbbi közvélemény-kutatásainak átlaga szerint Biden támogatottsága 42 százalék alatt van.

Elemzők szerint azonban a járvány és a gazdasági problémák várható enyhülése miatt sokkal jobb számokat hozhat Biden a 2024-es választás kampányszezonjában.

Mindenesetre sok múlik majd a közelgő félidős választások kimenetelén is.