Orosz-ukrán háború: ez történt az éjszaka

conflict army war TOPSHOTS Horizontal
Egy ukrán katona egy páncélozott személyszállítón a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében
Vágólapra másolva!
Orosz ellenőrzés alá került Herszon, folytatódtak a kelet-ukrajnai harcok. Robbanások történtek egy Harkovhoz közeli orosz falu lőszerraktárában, a brit külügyminiszter várhatan bejelenti, hogy a szövetségeseknek harci repülőkkel kellene támogatniuk Ukrajnát. Ez történt az éjjel.
Vágólapra másolva!

A szabad világnak joga van az önvédelemhez

"Szinte már nincs olyan ember a szabad világban, aki ne értené meg, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja csak a kezdet. Az orosz vezetés végső célja nem csupán Ukrajna területének elfoglalása, hanem Európa egész középső és keleti részének feldarabolása, és globális csapás a demokráciára. Ezért a szabad világnak joga van az önvédelemhez. És ezért még jobban segíti Ukrajnát." - fogalmazott éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Elkerülhető az élelmiszerválság

Az ukrán elnök szerint azzal, hogy Nagy-Britannia eltöröl minden vámot és kvótát az ukrán áruk behozatalára,

lehetővé teszi, hogy munkahelyek ezreit mentsék meg a háború alatt,

és biztosítsák a Nagy-Britanniával fenntartott gazdasági kapcsolatok jelentős elmélyülését. Hasonló lépést várnak a többi partnerországtól is. "Ez nemcsak hazánk vagy az egyes partnerországok számára fontos. Ez stabilitást ad a globális piacokon is, különösen az élelmiszerpiacon, amely a háború miatt egyetlen lépésnyire van egy még nagyobb árválságtól. A válság elkerülésének egyetlen módja van: meg kell erősíteni az együttműködést, és nyomást kell gyakorolni Oroszországra, hogy feladja ezt a háborút" - fogalmazott Zelenszkij.

Ukrajna támogatást ígért Moldovának

Ukrajna támogatást ígért Moldovának az oroszok által támogatott szakadárok által ellenőrzött területen történt robbanások sorozatát követően. Azzal vádolják Oroszországot, hogy megpróbál nyugtalanságot kelteni a térségben, és megpróbálja bevonni Moldovát a konfliktusba.

Folytatódtak a támadások

Az odeszai régióban, Harkov közelében, Donbászban folytatták támadásaikat az orosz erők. Egyfajta új kormányt igyekeznek felállítani Herszonban és a Zaporizzsja régió egy részén az ukrán elnök megfogalmazása szerint. Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében emlékeztetett:

minden háborús bűnöst és kollaboránst azonosítanak, megkeresnek és felelősségre vonnak.

Minél hosszabb és brutálisabb ez a háború, annál több erőforrást költ majd Ukrajna és a demokratikus világ az igazságszolgáltatás megteremtésére és a felelősök megbüntetésére.

Orosz ellenőrzés alatt lehet Herszon

Az Interfax orosz hírügynökség értesülései szerint az orosz hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta az egész Herszon régiót, valamint Harkov, Zaporizzsija és Mikolajiv egyes részeit. Herszon regionális közigazgatási központját, Herszon városát a háború első napjaiban elfoglalták. A Pentagon azonban később azt közölte, hogy az orosz csapatok részben elvesztették az uralmat felette. Herszon az eddigi legnagyobb Oroszország által birtokolt lakossági központ.

Egy ukrán regionális katonai tisztviselő azt mondta, hogy a megszállók elfoglalták Herszon városi tanácsának helyiségeit és eltávolítottak minden ukrán jelképet. Kinevezték a regionális közigazgatás és a városi tanács új vezetőit. Herszon város polgármestere, Ihol Kolikajev kijelentette, hogy nem hajlandó együttműködni az orosz csapatok által kijelölt adminisztrációval.

Robbanások voltak egy orosz városban

Egy helyi tisztviselő szerint több robbanást is hallottak Belgorodban, az ukrán határtól mintegy 40 kilométerre északra. A Telegram közösségimédia-alkalmazásban Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója azt mondta, szerdán 03:35 körül robbanás hangjára ébredt, majd újabb három hangos robbanst hallott. Gladkov később azt mondta, az első jelentések szerint egy lőszerraktár égett egy vidéki településen, és nem érkezett jelentés áldozatokról vagy sérültekről.

Harci gépek Ukrajnának

Brit lapértesülés szerint Liz Truss brit külügyminiszter szerdán bejelenti, hogy Nagy-Britanniának és más nyugati hatalmaknak harci repülőgépeket kell adniuk Ukrajnának hosszú távú katonai támogatásuk részeként.

Ukrajna többször kért már harci repülőgépeket, különösen szovjet kori vadászgépeket, amelyeket pilótáik ismernek.

A nyugati szövetségesek eddig nem mentek el, mert attól féltek, hogy provokálják Oroszországot.

De amint a NATO-tagok nagyobb hatótávolságú fegyverekkel fokozzák Ukrajna támogatását, Truss azt fogja mondani, hogy még tovább kell menniük.

Kivonul Oroszországból és Ukrajnából is a legnagyobb kínai dróngyártó

A DJI Technology, amely a világ legnagyobb lakossági és ipari dróngyártója, bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában. A társaság szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy a DJI irtózik attól, hogy drónjaik bármilyen károkozásban vegyenek részt, ezért függesztik fel tevékenységüket mindkét országban, hogy egyik fél se használja azokat harcban.

Az ukrán katonaság és állampolgárok azzal vádolják a DJI-t, hogy kiszivárogtatta adataikat Oroszországba – a cég tagadja a vádat. A DJI szóvivője a múlt hónapban azt mondta, hogy a cég észrevett az interneten olyan felvételeket, amelyek azt sugallják, hogy az orosz hadsereg használja a termékeiket, de ezt nem tudták megerősíteni.

A DJI inkább mindkét országban felfüggesztette a forgalmazást - Képünk illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki