Itt az orosz bejelentés: atomháborúval fenyeget a finnek és a svédek NATO-tagsága

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, füst, Azovstal, támadás, találat, rakéta, tüzérség
A view shows the Azovstal steel plant in the city of Mariupol on May 10, 2022, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Kemény szavakat használt csütörtökön Dmitrij Medvegyev volt orosz miniszterelnök, a föderáció védelmi tanácsának alelnöke a NATO-bővítéssel kapcsolatban. Mint ismeretes, Svédország és Finnország az Oroszország által megindított háború kezdete óta egyértelmű hajlandóságot kezdett mutatni arra, hogy kezdeményezze a NATO-tagságot.
Vágólapra másolva!

Medvegyev Telegram-csatornáján kommentálta csütörtökön a NATO aktuális bővítése és az atomháború közti összefüggésekkel kapcsolatos felvetéseket. Leszögezte:

„a tézis, mely szerint Oroszország nukleáris konfliktussal ijesztgeti a világot, a legfontosabb napirendi kérdéssé vált”.

Úgy fogalmazott: „a nyugati országok által Oroszország ellen indított proxy-háborúval összefüggésben” szeretné nagyon világosan megfogalmazni azt, ami egyébként „minden értelmes ember számára nyilvánvaló".

Dmitrij Medvegyev Forrás: AFP//Christof Stache

Kijelentette, azzal, hogy a NATO-országok fegyverekkel látják el Ukrajnát és annak csapatait felkészítik a nyugati fegyverek használatára, valamint „zsoldosokat küldenek, és a NATO országai gyakorlatokat tartanak a határaink közelében", növeli a NATO és Oroszország közötti „közvetlen és nyílt konfliktus" valószínűségét. Egy ilyen konfliktus pedig – folytatta –

mindig azzal a kockázattal jár, hogy teljes körű atomháborúvá eszkalálódik

– hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy „ez mindenki számára katasztrofális forgatókönyv lenne”.

Medvegyev nem jelentett ki ugyan semmit egy lehetséges orosz atomcsapással kapcsolatban, azonban üzenetének vége ad némi fenyegető hangsúlyt mondandójának:

„Csak át kell gondolni a tettek lehetséges következményeit”.

Kreml: fenyegetést jelent Oroszország számára a finn NATO-csatlakozás

A NATO bővítése nem járul hozzá az eurázsiai biztonsághoz, Finnország csatlakozása a szövetséghez pedig fenyegetést jelent Oroszország számára - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

- mondta a szóvivő.

Peszkov szerint az Oroszországi Föderáció a helyzetre reagálva a kiegyensúlyozás és önnön biztonságának garantálása érdekében intézkedéseket fog kidolgozni.

Hozzátette, hogy Oroszországnak a finn NATO-csatlakozásra adandó válaszlépései attól függnek majd, hogy a szövetség katonai infrastruktúrája milyen mértékben kerül közelebb a határáig.

Az orosz külügy is reagált

Az orosz külügy is kommentálta a NATO-bővítéssel kapcsolatos terveket. Csütörtöki közleményükben azt írták:

Oroszország „kénytelen lesz katonai megtorló lépéseket tenni”

válaszul Finnország NATO-pályázatára. Ezek a lépések, mint írják, katonai-technikai és más jellegűek is lehetnek, a céljuk, hogy megakadályozzák a nemzetbiztonsági fenyegetéseket.

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.