Az Iszlám Állam terrorszervezet egyik iraki migráns szimpatizánsa többedmagával George W. Bush volt amerikai elnök meggyilkolását tervezte, de a merényletkísérletet az FBI leleplezte, és ezáltal meghiúsította azt – írja a BBC az amerikai hatóságok információira hivatkozva.

A bírósági dokumentumok szerint a gyanúsított egy 52 éves iraki állampolgárságú migráns, Shihab Ahmed, aki 2020 óta tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol menekültstátushoz folyamodott. Nem világos, hogy az iraki migráns mikor kért menedéket Amerikában, az viszont biztos, hogy menekültstátust még nem kapott, mivel a kérelme elbírálás alatt állt.

Az FBI azt állítja, hogy az Ohio államban élő iraki férfi az amerikai-mexikói határon át próbált meg más irakiakat átcsempészni annak érdekében, hogy segítsék őt a merénylet végrehajtásában.

George W. Bush volt amerikai elnökForrás: AFP/Tim Sloan

Shihab Ahmed a kihallgatások alatt tulajdonképpen bevallotta, hogy meg akarta gyilkolni Busht, ezt azzal indokolta, hogy a volt amerikai elnök „sok irakit ölt meg", és szétverte a közel-keleti államot.

Az FBI szerint a merényletet idén márciusban akarták végrehajtani.

Shihab Ahmed 10 év börtönbüntetésre számíthat, amiért megpróbált irakiakat illegálisan az Egyesült Államokba juttatni, és további 20 évre, amiért bűnsegédletet vállalt egy korábbi amerikai elnök meggyilkolásának kísérletében.