Új, jóval veszélyesebb szinten az észak-koreai rakétaprogram

Észak Korea, Észak Korea 90. évforduló, katonaság, katonai felvonulás, hadsereg, katonaság, hadászat, rakéták
This picture taken on April 25, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 26 shows Hwasong-17 intercontinental ballistic missiles (ICBM) during a military parade to celebrate the 90th anniversary of the founding of the Korean People's Revolutionary Army at Kim Il Sung Square in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. /
Vágólapra másolva!
Dél-Korea és az Egyesült Államok harcászati rakétákkal gyakorlatozott hétfőn Dél-Korea keleti partjainál, válaszul az Észak-Korea által az előző nap indított rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták sorozatára.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban hivatalba lépett dél-koreai elnök, Jun Szuk Jol

keményebb fellépést ígért északi szomszédjával szemben,

és a májusi szöuli csúcstalálkozón megállapodott Joe Biden amerikai elnökkel a közös hadgyakorlatok és a közös elrettentő erő fokozásáról.

Észak-Korea az idén több rakétakilövést hajtott végre, és Jun szerint

Phenjan rakéta- és nukleáris fegyverprogramja olyan szintet ért el, amely már veszélyt jelent a regionális és a világbékére.


"Dél-Korea folytatni fogja az alapvető és gyakorlati biztonsági képességek kiépítését, valamint az északi nukleáris és rakétafenyegetések elrettentését" - hangoztatta Jun egy, a dél-koreai emléknap alkalmából megtartott hétfői rendezvényen.

Dél-Korea és az Egyesült Államok hadserege hajnalban mintegy

10 perc alatt nyolc harcászati rakétát indított válaszul az Észak-Korea által vasárnap felbocsátott nyolc rakétára

- jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A szöuli védelmi minisztérium egyik tisztviselője megerősítette, hogy a gyakorlaton az amerikai ATACMS harcászati rakétarendszer nyolc rakétáját vetették be, egyet az amerikai hadsereg és hetet a dél-koreai.

"A Koreai Köztársaság és az Egyesült Államok szövetsége továbbra is elkötelezett a béke és a jólét mellett a Koreai-félszigeten és az egész indo-csendes-óceáni térségben" - derült ki a szöuli hivatalos közleményből.

Hwasong-17 interkontinentális rakéták az április 25-i észak-koreai katonai parádén Forrás: AFP/Str

Észak-Korea vasárnap végrehajtott rakétatesztje minden korábbinál nagyobb volt, és egy nappal azután történt, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok befejezte közös hadgyakorlatát.
Japán és az Egyesült Államok szintén közös hadgyakorlatot tartott vasárnap, válaszul a legutóbbi észak-koreai rakétakísérletekre.

Washingtoni és szöuli tisztviselők nemrégiben arra is figyelmeztettek, hogy

Észak-Korea 2017 óta először áll készen a nukleáris fegyverek tesztelésének folytatására.

A múlt hónapban az Egyesült Államok további ENSZ-szankciókat sürgetett Észak-Koreával szemben a ballisztikus rakétaindítások miatt, de Kína és Oroszország megvétózta a javaslatot, és ezzel nyilvánosan megosztotta az ENSZ Biztonsági Tanácsát Észak-Korea ügyében, először azóta, hogy 2006-ban, amikor Észak-Korea végrehajtotta első atomkísérletét, a testület büntetni kezdte az országot.