Az Oroszországot sújtó uniós szankciókkal indokolta hétfőn a kalinyingrádi orosz enklávét, az anyaországgal Litvánia területén keresztül összekötő vasúti korridorra elrendelt áruszállítási tilalmat a litván külügyminiszter.

Gabrielius Landsbergis elmondta, hogy az intézkedéseket az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően és annak iránymutatásai szerint hozták meg. "A szankciókkal sújtott árukat többé nem engedjük át Litvánia területén" - fogalmazott.

Az uniós szankciók listáján egyebek között szerepel a szén, az acél, a vas, a fa, valamint a kaviár és a vodka is. Vilnius szerint csak a szankciós listán szereplő dolgokat nem engedik át Litvánia területén. Oroszország követelte, hogy Litvánia azonnal oldja fel a múlt héten bejelentett áruszállítási tilalmat. A moszkvai külügyminisztérium közleménye megfogalmazása szerint 

"Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy nemzeti érdekeinek védelmében lépéseket tegyen", amennyiben a közlekedési kapcsolatok nem állnak helyre teljes mértékben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője határozottan elítélte és "törvénytelennek" nevezte a tilalmat. A döntés tényleg példa nélküli. Ez mindennek a megsértése. Úgy tudjuk, hogy ez az Európai Unió vonatkozó határozatával függ össze, amely a szankciókat a tranzitra is kiterjeszti. Szerintünk ez is törvénytelen- mondta Peszkov hétfőn újságíróknak. Arra a kérdésre, hogy valójában egy orosz régió blokád alá helyezéséről van szó, kijelentette: "természetesen ez a blokád eleme". Peszkov nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a Kreml kapott-e javaslatokat a kalinyingrádi önkormányzattól a lehetséges válaszintézkedésekről. Mint mondta, az ellenlépések kidolgozásához Moszkva több állami intézmény álláspontját mérlegelni fogja. Az orosz külügyminisztérium hétfőn bekérette a moszkvai litván nagykövetség ügyvivőjét, és határozott tiltakozását fejezte ki a kalinyingrádi régió blokádjának kísérlete miatt. Moszkva figyelmeztette a diplomatát, hogy az orosz nemzeti érdekek védelme érdekében ellenintézkedéseket kell bevezetnie. A tárca kifogásolta, hogy Vilnius az orosz fél előzetes értesítése nélkül tilalmat rendelt el a Litvánia területén keresztül a Kalinyingrád megyébe irányuló vasúti tranzit számos tételére.

Követeltük, hogy ezeket a korlátozásokat azonnal oldják fel- olvasható a tárca honlapján közzétett állásfoglalásban. A minisztérium rámutatott, hogy Litvánia intézkedéseivel nemzetközi jogi kötelezettségeket sért, különösképpen az Oroszországi Föderáció és az EU 2002-ben elfogadott közös nyilatkozatát a Kalinyingrád megye és Oroszország többi része közötti tranzitforgalomról. Moszkva nyíltan ellenségesnek tekinti őket, és követeli a teherszállítás mielőbbi teljeskörű helyreállítását.

Ha ez nem történik meg, Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy lépéseket tegyen nemzeti érdekei védelmében- hangzott az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett szöveg. Ami könnyen úgy értelmezhető, hogy a NATO-tag Litvánia belesodródhat a háborúba.

Hadgyakorlat közben az orosz balti flotta motoros lövészzászlóaljaForrás: Sputnik via AFP/Mikhail Golenkov

A mintegy 430 ezres lakosú kalinyingrádi exklávét délről Litvánia és Lengyelország határolja. A Kalinyingrádba tartó áruszállító vonatok Fehéroroszországon és Litvánián keresztül közlekednek. Oroszország tengeri úton továbbra is korlátozások nélkül szállíthat az exklávéba.

A litván vámhatóság hétfőn közölte, hogy a június közepén életbe lépett szankciók a március 15-én bevezetett negyedik uniós szankciócsomag részét képezik. Lina Laurinaityte Grigiene, a vámhatóság szóvivője elmondta, hogy a Kalinyingrád és Oroszország közötti szárazföldi tranzitforgalom nem áll le, nincs blokkolva. "Minden olyan áru, amely nem áll szankciók hatálya alatt, szabadon közlekedik" - mondta.

Hozzátette, hogy július 10-től hasonló szankciókat vezetnek be a beton- és alkoholárukra, augusztus 10-től a szénre, decembertől pedig nem engednek be orosz olajat az EU területére.

Anton Alihanov, a Kalinyingrádi terület kormányzója úgy becsülte, hogy a tilalom a vasúton érkező áruk mintegy 50 százalékát érintené. Azt is mondta, hogy fel fogja szólítani az orosz hatóságokat, hogy hozzanak intézkedéseket Litvánia ellen a tilalom bevezetése miatt, és arra fog törekedni, hogy több árut szállítsanak hajóval.

Kalinyingrád az orosz balti-tengeri flotta bázisa is.