NATO-ország sodródhat a háborúba

Russia Military Drills military exercise equipment army Horizontal
6611459 29.07.2021 Servicemen of a motorized rifle brigade and engineer units of the Russian Baltic Fleet take part in field drills at the Khmelyovka range, Kaliningrad Region, Russia. Mikhail Golenkov / Sputnik (Photo by Mikhail Golenkov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Oroszországot sújtó uniós szankciókkal indokolta hétfőn a kalinyingrádi orosz enklávét, az anyaországgal Litvánia területén keresztül összekötő vasúti korridorra elrendelt áruszállítási tilalmat a litván külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Gabrielius Landsbergis elmondta, hogy az intézkedéseket az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően és annak iránymutatásai szerint hozták meg. "A szankciókkal sújtott árukat többé nem engedjük át Litvánia területén" - fogalmazott.

Az uniós szankciók listáján egyebek között szerepel a szén, az acél, a vas, a fa, valamint a kaviár és a vodka is.

Vilnius szerint csak a szankciós listán szereplő dolgokat nem engedik át Litvánia területén. Oroszország követelte, hogy Litvánia azonnal oldja fel a múlt héten bejelentett áruszállítási tilalmat. A moszkvai külügyminisztérium közleménye megfogalmazása szerint

"Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy nemzeti érdekeinek védelmében lépéseket tegyen", amennyiben a közlekedési kapcsolatok nem állnak helyre teljes mértékben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője határozottan elítélte és "törvénytelennek" nevezte a tilalmat.

- mondta Peszkov hétfőn újságíróknak. Arra a kérdésre, hogy valójában egy orosz régió blokád alá helyezéséről van szó, kijelentette: "természetesen ez a blokád eleme". Peszkov nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a Kreml kapott-e javaslatokat a kalinyingrádi önkormányzattól a lehetséges válaszintézkedésekről. Mint mondta, az ellenlépések kidolgozásához Moszkva több állami intézmény álláspontját mérlegelni fogja.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn bekérette a moszkvai litván nagykövetség ügyvivőjét, és határozott tiltakozását fejezte ki a kalinyingrádi régió blokádjának kísérlete miatt.

Moszkva figyelmeztette a diplomatát, hogy az orosz nemzeti érdekek védelme érdekében ellenintézkedéseket kell bevezetnie. A tárca kifogásolta, hogy Vilnius az orosz fél előzetes értesítése nélkül tilalmat rendelt el a Litvánia területén keresztül a Kalinyingrád megyébe irányuló vasúti tranzit számos tételére.

- olvasható a tárca honlapján közzétett állásfoglalásban. A minisztérium rámutatott, hogy Litvánia intézkedéseivel nemzetközi jogi kötelezettségeket sért, különösképpen az Oroszországi Föderáció és az EU 2002-ben elfogadott közös nyilatkozatát a Kalinyingrád megye és Oroszország többi része közötti tranzitforgalomról. Moszkva nyíltan ellenségesnek tekinti őket, és követeli a teherszállítás mielőbbi teljeskörű helyreállítását.

- hangzott az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett szöveg. Ami könnyen úgy értelmezhető, hogy a NATO-tag Litvánia belesodródhat a háborúba.

Hadgyakorlat közben az orosz balti flotta motoros lövészzászlóalja Forrás: Sputnik via AFP/Mikhail Golenkov

A mintegy 430 ezres lakosú kalinyingrádi exklávét délről Litvánia és Lengyelország határolja. A Kalinyingrádba tartó áruszállító vonatok Fehéroroszországon és Litvánián keresztül közlekednek. Oroszország tengeri úton továbbra is korlátozások nélkül szállíthat az exklávéba.

A litván vámhatóság hétfőn közölte, hogy a június közepén életbe lépett szankciók a március 15-én bevezetett negyedik uniós szankciócsomag részét képezik. Lina Laurinaityte Grigiene, a vámhatóság szóvivője elmondta, hogy a Kalinyingrád és Oroszország közötti szárazföldi tranzitforgalom nem áll le, nincs blokkolva. "Minden olyan áru, amely nem áll szankciók hatálya alatt, szabadon közlekedik" - mondta.

Hozzátette, hogy július 10-től hasonló szankciókat vezetnek be a beton- és alkoholárukra, augusztus 10-től a szénre, decembertől pedig nem engednek be orosz olajat az EU területére.

Anton Alihanov, a Kalinyingrádi terület kormányzója úgy becsülte, hogy a tilalom a vasúton érkező áruk mintegy 50 százalékát érintené. Azt is mondta, hogy fel fogja szólítani az orosz hatóságokat, hogy hozzanak intézkedéseket Litvánia ellen a tilalom bevezetése miatt, és arra fog törekedni, hogy több árut szállítsanak hajóval.

Kalinyingrád az orosz balti-tengeri flotta bázisa is.