Potápi Árpád: Maradék falu a szerémségi szórványmagyarság bástyája

POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
Vágólapra másolva!
Maradék falu a szerémségi szórványmagyarság bástyája – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a vajdasági Maradékon a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében elkészült Bárka Óvoda ünnepélyes átadásán.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, hogy a külhoni magyar óvodák sarokkövei az erős intézményrendszernek, amelyben a bölcsődétől az egyetemig közös erőfeszítéssel biztosítják, hogy a magyar gyermekek és diákok szülőföldjükön magyarul tanulhassanak.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Balogh Zoltán

– emelte ki az államtitkár, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy

a magyarságuk megőrzése miatt lettek reformátusokká az ottani közösség tagjai több mint száz éve.

"A most átadásra kerülő Bárka Református Óvoda is a hit és a nemzet megmaradásának a biztosítéka a jövő nemzedékek számára" – fűzte hozzá Potápi Árpád János.

Hangsúlyozta: a hitnek és a nemzetnek a sorsa, az istentiszteletnek és az anyanyelvnek a kérdése szorosan összetartozik a protestantizmus történelmében. Ennek jegyében történt, hogy Balog Zoltán püspök is egyeztetett a napokban a református egyház nemzetstratégiájáról Orbán Viktor miniszterelnökkel.

- mutatott rá.

Hozzátette: az áttéréskor az anyaországi reformátusok kiálltak a maradékiak közössége mellett. A történelem most megismétli önmagát.

Magyarország kormánya az óvodaépítés terve mellett ugyanígy állt ki ebben a közösségben.

Ez a támogatás nem egyedülálló – mondta, hozzátéve, hogy

Maradék, Vajdaság Forrás: 888.hu

Az államtitkár szerint különösen fontos a Vajdaságban az, hogy egy átgondolt és működőképes stratégia valósul meg a Magyar Nemzeti Tanács koordinálásával.

– idézte a magyar kormányfőt Potápi Árpád János, hangsúlyozva, hogy

a magyarság egyik küldetése, hogy anyanyelvét éltesse.

Ha egy közösségben van egy erős vezető, aki élvezi a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) és a magyar kormánynak a támogatását, az csodákra lesz képes, ilyen csoda történt most Maradékon is – mondta az államtitkár az üzenve: "legyen a maradéki református óvoda is ennek a küldetésnek szentelve a Szerémség egészére nézve".

A nemzetpolitikai államtitkár megköszönte a vajdasági magyaroknak a támogatásukat és azt, hogy idén április 3-án az ő szavazataiknak is köszönhetően történelmi megerősítést kapott Magyarország kormánya.

Halász Dániel lelkipásztornak az állhatatos munkát, hogy a világjárvány okozta nehézségek ellenére is sikerre vitte az építkezést. Továbbá a VMSZ-nek a vajdasági magyarság egészének megmaradását, értékteremtő hozzáállással és kemény munkáját. Külön kiemelte Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét, aki szavai szerint fáradhatatlan teherbírással és szervezőkészséggel megáldva fogja össze a vajdasági magyarság életét.